De helft is alweer opgegeten!

Met zijn opvallend beschilderde busje rijdt jongerenwerker Fikri Bouthabout elke woensdagmiddag naar het Westhovenplein. De groene, gele en roze kleuren spatten er vanaf en maken dat het voertuig zeker niet onopgemerkt blijft. “Dat was al zo”, klinkt het bijna verontschuldigend. Maar alhoewel de figuren op de Speelgoedbus niet helemaal zijn ‘ding’ zijn, verplaatst Fikri het voertuig met alle plezier.


“Toen ik bij Stichting Mooi kwam werken, stond de bus al een tijd stil. Ik merkte juist dat er in de wijk veel animo voor was. Aan deze kant van de Erasmusweg zijn namelijk geen speelplekken. Ik besloot daarom weer met de bus te gaan rijden”, vertelt Fikri.

Met een subsidie van de gemeente Den Haag trok Fikri eropuit om speelgoed in te kopen. Een blik in de laadruimte van de bus laat de restanten van die aankopen zien. “De helft is alweer ‘opgegeten’ door ze! Maar ja… Dat gaat zo met speelgoed en kinderen. Het is ook bedoeld om te worden gebruikt”.

Op ‘normale woensdagmiddagen’ komen volgens Fikri zeker veertig kinderen uit de buurt op de Speelgoedbus af. “Voor veel ouders is speelgoed te duur. Bij de Speelgoedbus kunnen ze van alles uitkiezen en samen met andere kinderen ermee spelen”.

Desondanks blijkt ook in Moerwijk sprake van zomerstilte. Afgezien van een paar jonge vaste klanten die op steppen zigzaggen over het basketbalveldje is het rustig bij de bus. Rond drie uur vindt Fikri het wel mooi geweest voor vandaag. Hij vraagt de kinderen het geleende speelgoed terug te brengen. Gedwee geven ze gehoor aan dat verzoek waarna ze hun ouders, die op een bankje zitten te praten, ophalen. Fikri sluit ondertussen zijn bus af om vervolgens, net als de kinderen, te verdwijnen van het plein.

Waar vind je de Speelgoedbus?

Westhovenplein:
elke woensdag van 14:00 tot 17:00 uur
Jan Vosstraat:
elke maandag en donderdag van 15:30 tot 17:30 uur

*Bij regen, sneeuw, storm of extreme koude wordt in Wijkcentrum Moerwijk een vervangende activiteit georganiseerd.
Fotografie: Jurriaan Brobbel

Prikken voor de punten en een schone wijk

Zo’n beetje elke woensdag gaan Hasina, Amira en Yassira samen met andere kinderen de straat op, richting de binnentuinen van Moerwijk. Gehuld in een fluoriserend hesje en met een knijpstok in de hand maken ze er het groen schoon. “Bewoners klaagden over troep, die ruimen de kinderen nu op”, vertelt studente Sarah die het bataljon begeleidt.

Als beloning voor hun inzet krijgen de kinderen punten: Crownies. Sarah: “Iedereen die meehelpt, krijgt 45 punten per keer. Daar kunnen ze bijvoorbeeld een tegoedbon voor Bart Smit mee halen. Sommigen, vooral de jongens, hebben zelfs voor een Playstation gespaard. Dat heeft ze anderhalf jaar gekost, elke woensdagmiddag!”.

Een spelcomputer lijkt niet op het verlanglijstje te staan van de drie dames. Die hebben nog niet echt een concreet spaardoel. “Ik denk dat ik mijn punten inwissel voor tegoedbonnen”, klinkt het in koor. Wat ze ervoor kopen zien ze later wel, voorlopig hebben ze even andere dingen aan het hoofd. In de binnentuin ligt namelijk een hoop troep die de blauwe vuilniszak in moet.

Meer info
www.crownies.nl

Fotografie: Jurriaan Brobbel