Pauls anti-inbraaktips

‘Heel Moerwijk is een hotspot wat inbraken betreft’

Om het aantal inbraken in Moerwijk omlaag te brengen, probeert de gemeente Den Haag bewoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen. Alhoewel het nodige al uit de kast is gehaald, ziet Paul van Min, projectleider preventie, nog genoeg verbeterpunten in de wijk. Hij hoopt dat Moerwijkers snel tot actie overgaan, want de hele wijk is ‘een hotspot’.


Lang duurt het niet voordat een wandeling door het Puntje van Moerwijk met Paul als gids de eerste problemen aan het licht brengt. Al bij de eerste voordeur wijst hij op de kwaliteit van het ‘beslag’. “Dit heeft twee sterren. Dat betekent dat het een inbreker vier minuten ophoudt, maar daarna is-ie gewoon binnen”. De buren blijken echter over een beter beslag te beschikken, maar ook daarover is Paul kritisch. “Dat vertraagt vijf minuten, maar inmiddels hebben inbrekers gereedschap waarmee ze de cilinder van het slot binnen één minuut eruit krijgen. Als je het op slotengebied goed wilt doen, heb je ‘kerntrekbeveiligd beslag’ nodig. Dat vinden dieven vervelend”.

‘Na 4 minuten is een inbreker gewoon binnen!’

Zes jaar geeft Paul al voorlichting aan bewoners van Den Haag over wat ze kunnen doen om inbrekers buiten de deur te houden. “Het aantal overvallen en inbraken was flink toegenomen. Daarop besloten we met allerlei partijen de krachten te bundelen om deze vormen van criminaliteit terug te dringen”, verklaart hij.

Met verschillende campagnes is gepoogd de cijfers omlaag te brengen. Alhoewel de aantallen daardoor “behoorlijk zijn teruggelopen” is Paul nog niet helemaal gelukkig met de resultaten. “Wat inbraken betreft is heel Moerwijk nog steeds een hotspot. Mensen moeten zich bewust worden van hun eigen gedrag. Dat betekent dat ze deuren op slot doen, ramen niet open laten staan en ervoor zorgen dat ze het inbrekers niet onnodig makkelijk maken. In het algemeen geldt dat inbrekers een hekel hebben aan licht, lawaai en aandacht. Een goed verlicht portiek of een brandende lamp in de tuin zou veel inbrekers al afschrikken. Om het overklimmen van schuttingen en het opklimmen van schuurtjes te voorkomen, kunnen prikkeldraad en broekenscheurders worden geplaatst. Maar gebruik die dan wel op functionele plekken!”.

Trucjes

Tijdens de rondgang door het Puntje worden weinig goede voordeuren gevonden. Wel is duidelijk dat de sticker van de SDNA-campagne als afschrikmiddel op menig voordeur is geplakt. Bij deze actie kregen Moerwijkers een spray om kostbaarheden te voorzien van een druppel DNA-vloeistof, waarmee van diefstal afkomstige goederen kunnen worden herleid naar de eigenaar. Ondanks de sticker schat Paul in dat het betreffende huis ‘een makkie’ is voor een beetje inbreker. “De cilinder van het slot steekt veel te ver uit, daar zetten dieven een tang op en wrikken de cilinder gemakkelijk kapot: die deur hebben ze dus zo open. Het bijzetslot is op schouderhoogte geplaatst in plaats van op kniehoogte. Een deur wordt altijd op kniehoogte opengetrapt, daar kun je namelijk met je voeten veel meer kracht zetten dan met je handen op schouderhoogte. Op die plek moet je dus extra beveiligen. Ook zie ik geen ‘spion’ waarmee je van binnenuit kunt zien wie er voor de deur staat. En, zoals bij veel woningen, is de brievenbus op dezelfde hoogte als het slot. Met een kleerhanger van de stomerij kun je simpel via de brievenbus het slot opentrekken”.

Het zijn zomaar wat observaties van Paul die aantonen dat hij ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd nog volop aan de bak kan. “Er moet echt nog wel wat gebeuren hier, zeker op het gebied van bewustzijn. De meeste inbraken zijn zogeheten ‘gelegenheidsinbraken’, gepleegd door personen uit de buurt. Van inbrekers weten we dat ze het liefst opereren in een straal van 2 kilometer rondom hun eigen huis. Daar kennen ze de vluchtroutes en weten ze wat er valt te halen”.

Wat er buit te maken is, laat zich in sommige gevallen makkelijk raden.“Daar zie je allemaal dozen aan de weg staan van tv’s en computers. Al zijn de meeste dieven tegenwoordig geïnteresseerd in kleinere dingen als sieraden, smartphones en laptops, is het niet verstandig die dozen maar gewoon voor je deur te zetten. Dan kun je net zo goed een uitnodiging sturen!”.


Pauls anti-inbraaktips

  • Sluit ramen en deuren
    Ga je (heel even) de deur uit? Doe de deur achter je dicht, en op slot! Dat geldt ook voor ramen. Een kiertje is voor een inbreker al genoeg om zich naar binnen te werken.
  • Buiten/portiekverlichting
    Zorg voor werkende verlichting van je portiek, bij de voordeur of in de tuin. Inbrekers houden niet van licht en aandacht.
  • Kerntrekbeveiliging van deurbeslag
    Op het deurbeslag van de buitendeur staat met sterren aangegeven hoe inbraakvertragend het slot is. 3 sterren is maximaal (vertraagt 5 minuten), maar tegenwoordig is het beste om 3-sterrenbeslag met zogeheten kerntrekbeveiliging te hebben. Dat vinden inbrekers het vervelendst.
  • Brievenbus
    Als een brievenbus op dezelfde hoogte zit als het slot, plaats dan een bakje aan de binnenkant. Zo voorkom je dat inbrekers met een klerenhanger het slot van buiten via de brievenbus kunnen openmaken.
  • Kijkgat
    Weet wie je binnenlaat! Met een zogenaamde ‘spion’ kun je van binnenuit zien wie er voor de deur staat en of je dus met een gerust hart kunt opendoen.
  • Bijzetsloten
    Bijzetsloten zijn als extra slot bedoeld. Twee bijzetsloten is het beste: een op schouder- en een op kniehoogte. Als je maar één bijzetslot wilt plaatsen, doe dat dan op kniehoogte. Op dat punt kunnen inbrekers met hun benen de meeste kracht zetten om een deur open te trappen. Een bijzetslot maakt dat lastiger.
  • Intercom
    Veel huizen in Moerwijk hebben een intercom. Dat is handig omdat je niet helemaal naar beneden hoeft om iemand binnen te laten, maar open niet klakkeloos als er wordt aangebeld. Vraag de aanbeller om zijn naam, wat hij/zij komt doen en bepaal dan pas of het bezoek gewenst is!
  • Vervang sloten
    Als het goed is, vervangen woningcorporaties voor nieuwe huurders de cilinders van sloten, maar vraag er toch maar even naar. Het is heel vervelend als een oude bewoner terugkomt voor jouw spullen. Zorg er trouwens ook voor dat niet iedereen de sleutel van jouw huis heeft, maar vertrouw slechts een enkeling een reservesleutel toe.
  • Verpakkingen
    Heb je een nieuwe laptop, tablet of smartphone? Gefeliciteerd! Maar let op wat je met de verpakking doet.Verscheur de dozen als je ervan af wilt en breng ze dan naar een papierbak. Zorg er in elk geval voor dat anderen het verpakkingsmateriaal niet kunnen zien.
  • Digitale tijdschakelklok
    Als je een paar dagen of weken weggaat, schaf dan een digitale schakelklok aan. Daarmee kun je per dag instellen hoe laat het licht moet gaan branden en hoe laat het uit moet gaan. Als het licht elke dag op hetzelfde moment gaat branden en ook iedere dag op hetzelfde tijdstip uitgaat, zal dat namelijk ook opvallen. Een digitale tijdklokschakelaar koop je bij de bouwmarkt al voor 15 euro.
  • Regenpijpen
    Via de regenpijp klimmen inbrekers zo omhoog naar een openstaand raam of balkon. Om ze te ontmoedigen, kun je prikkeldraad aan de pijp bevestigen. Nog beter is een ‘broekscheurder’ waarmee je de regenpijp als route bijzonder onaantrekkelijk maakt.
  • Facebook
    Natuurlijk wil je het iedereen laten weten als je op vakantie gaat, maar misschien zijn Twitter en Facebook niet de media om de hele wereld te laten weten wanneer je niet thuis bent? In behoorlijk wat gevallen, worden inbraken gepleegd op basis van informatie die via Faceboek of Twitter wordt verkregen. Stuur familie en/of kennissen liever een ansichtkaart.
Fotografie: Jurriaan Brobbel

Voedselbank voor Moerwijkers en hun huisdieren

Bij de Voedselbank Moerwijk zien ze ‘klanten’ in alle soorten en maten. Elke donderdagmiddag worden er voedselpakketten uitgedeeld voor mens én dier. Ook kunnen Moerwijkers bij het uitgiftepunt op het Westhovenplein terecht voor kleding, kinderboeken en zorg.


 

Het is een komen en gaan van mensen bij het uitgiftepunt van de Voedselbank. Oud, jong, wit en bruin: er is geen peil op trekken. “Dat is elke week zo. De mensen die we helpen zijn heel divers”, vertelt Greetje Beumer.

Samen met andere vrijwilligers zorgt ze ervoor dat Moerwijkers een boodschappenpakket kunnen ophalen. Want, al zien de klanten er allemaal heel verschillend uit, allen hebben gemeen dat ze weinig te besteden hebben. Sommigen houden per maand letterlijk een paar cent over. “Er zitten gemiddeld twintig producten in een pakket. Wat er in zit, is afhankelijk van giften. Deze keer zit er veel groente in”, constateert ze.

‘Er zitten gemiddeld twintig producten in een pakket. Wat er in zit, is afhankelijk van giften’

Over of de zeventig pakketten die zijn afgeleverd ook allemaal worden opgehaald, maakt Greetje zich niet druk. “Die zijn we aan het eind van de dag echt wel kwijt. Ook brengen we er een aantal bij mensen thuis. Er zijn namelijk behoorlijk wat mensen die zich ervoor schamen dat ze zijn aangewezen op de Voedselbank”.

Bij het uitgiftepunt blijken niet alleen klanten voor de voedselpakketten, maar ook voor gratis kinderboeken en kleding is men er aan het juiste adres. Greetje: “Aan mensen van buiten Moerwijk vragen we een kleine vergoeding, maar in principe is het gratis”.

Thuispoli

Dat geldt ook voor een bezoek aan de ThuisPoli. Daar komen bijvoorbeeld mensen die uit vrees voor een hoge rekening een reguliere huisarts mijden. In de kamer van de ThuisPoli rusten de verplegers even uit. Ze vertellen dat het ’s ochtends storm liep met mensen die hun bloeddruk hebben laten meten.

Zoals Greetje voorspelde, houdt de mensendrukte bij het uitgiftepunt aan. Na een rondgang door het gebouw blijkt het bij de afdeling voedselpakketten vlot te gaan. Een meneer vraagt of er nog bruinbrood is, maar in de vriezer wordt alleen nog een wit brood gevonden.

Dierenvoer

Voor Greetje geeft het aan dat het uitgiftepunt ‘helaas’ succesvol is. Ook de ‘Dierenvoedselbank’ die aan de overkant van de straat pakketten uitdeelt, heeft over klandizie niet te klagen. “Voor een kind is het verschrikkelijk als de hond moet worden weggedaan en voor een oud dametje biedt een kat een beetje troost. Wij vinden dat mensen hun huisdieren moeten kunnen houden en zijn daarom in samenwerking met knaagdierenopvang ‘Het Knagertje’ de Dierenvoedselbank begonnen. Dierenvoer is namelijk duur. Aanvankelijk gaven we voedsel voor een hele week, maar dat hebben we moeten terugbrengen tot 3,5 dag. Daarmee ondersteunen we 400 huisdieren”.

Contactgegevens

Westhovenplein 46 Den Haag
Elke donderdag van 13.45 tot 16.15 uur
facebook.com/Voedselbank-Haaglanden-Team-Moerwijk

Fotografie: Jurriaan Brobbel

Moerwijk up to the new lifestyle

Bijschrift: Denise inspecteert de kelderbox van Hulya. Fotografie: Jurriaan Brobbel.

‘Ik wil dat mensen met een brede lach op het gezicht naar huis gaan’

Een groep Moerwijkers heeft zich verenigd en trekt aan de bel bij de woningcorporaties. Onder het motto ‘Moerwijk Up To The New Lifestyle’ willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat de huizen in hun wijk een fikse opknapbeurt krijgen. Ze willen namelijk ‘met plezier’ in Moerwijk wonen.

Op haar laptop laat Denise Rifaela foto’s zien van schimmels en lekkages. “Dit zie je veel hier. Ook ik heb er last van. Je probeert het zelf wel op te lossen, maar die plekken en schimmels komen telkens terug”, vertelt ze terwijl ze naar haar plafond wijst. “Van anderen hoorde ik dat zij ook zulke problemen hebben. Ik wilde er iets aan doen”.

Denise besloot om de ervaringen van haar buren in beeld te brengen om vervolgens als collectief in actie te komen. Dat met de bedoeling de woningcorporaties te tonen wat ze voor hun huurders kunnen doen. Inmiddels staan er op Denise’s laptop tientallen foto’s van huizen in Moerwijk waar het en ander aan mankeert.

Vlakbij Denise woont de Turkse Hulya. Op het eerste gezicht ziet haar woning er keurig uit, iets dat volgens Hulya vooral aan haar zelf is te danken. Schimmels verft ze geregeld weg, maar dat gaat helaas niet met de ‘dure gaskachel’ in haar woonkamer. Daarvan zou ze het liefst meteen worden verlost, maar tot nu toe geeft Hulya’s woningcorporatie, ondanks herhaaldelijk verzoek, geen gehoor aan die wens. Hulya: “Als ik de corporatie bel wanneer er iets kapot is, zeggen ze altijd dat ik moet wachten. Twee, drie dagen later komt er dan iemand”, vertelt ze. “Op zich is dat wel goed, hoor”, reageert Denise.

Na inspectie van Hulya’s kelderbox, met kapot slot, waarin met hevige regenval een laag water komt te staan, wordt de pas ingezet richting Jacintha. “Zij is een van de mensen met wie ik het project doe”, verheldert Denise.

Nieuwbouw

Bij Jacintha thuis gaan de schoenen uit. “Toen ik hier 11,5 jaar geleden kwam wonen, was het echt bouwvallig. Ze zeiden tegen me: knap het maar. Dat heb ik gedaan! Behangen en verven doe ik allemaal. Weliswaar schots en scheef, maar het gebeurt wel…”.
Zelf had Jacintha nooit gedacht dat ze zo lang in haar huis zou wonen. “In 2004 kregen we een brief dat het zouden worden gesloopt. Toen in 2008. Daarna in 2010. Ik had me ondertussen aangemeld voor een nieuwbouwproject, maar dat gaat niet door”.

Ondanks haar eigen handigheid gaan sommige problemen Jacintha boven het hoofd. In de slaapkamer van haar dochter Shenea blijkt schimmel hardnekkig, net als in de badkamer. “Lamar, mijn zoontje, had ineens vanuit het niets bronchitis. Ik denk door dit soort dingen…”.

Samenwerking

Het verhaal van Jacintha komt Denise bekend voor. Ze zegt meer gevallen te kennen van kinderen met bronchitis, maar ook met astma en longontstekingen. Om de problemen voor eens en altijd de wijk uit te krijgen, wil ze samenwerken met gemeente, instanties en corporaties. Denise: “Ik denk dat medewerkers van corporaties vaak niet weten hoe het is om te leven zoals wij. Met ons team willen we dat veranderen. Het doel is renovatie: ik wil namelijk dat mensen voortaan met een brede lach op het gezicht naar huis gaan”.

Om scherper te krijgen wat nodig is om dat te bereiken, organiseert ‘Moerwijk Up To The New Lifestyle’ de komende maanden verschillende bijeenkomsten. Denise: “De eerste drie zijn bedoeld voor bewoners. We sluiten af met een vierde bijeenkomst waarvoor we alle betrokken partijen willen uitnodigen. Als team hebben we al behoorlijk wat in gang gezet, maar we willen ook écht wat voor elkaar krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat het kan!”.


Corporaties reageren positief

Woningcorporaties Vestia, Haag Wonen en Staedion staan positief tegenover het initiatief van Denise, maar roepen huurders op hun reparatieverzoeken en klachten altijd zelf te melden. Door snel aan de bel te trekken, kan worden voorkomen dat problemen onnodig verslechteren. Niettemin wijzen de corporaties op de eigen verantwoordelijkheid van huurders. Op hun websites geven de woningbouworganisaties aan wat voor rekening is van huurders en wanneer een onderhoudsmedewerker kan worden ingeschakeld.


Wat gaan de woningcorporaties doen?

Van alle huizen in Moerwijk is 77,6 procent een sociale huurwoning. Woningcorporaties Vestia, Haag Wonen en Staedion zijn daarvoor verantwoordelijk. De komende jaren willen ze de huizen opknappen, waar het kan. In sommige gevallen zijn problemen echter hardnekkig en is het wachten totdat er voldoende geld is om te slopen voor nieuwbouw.

Haag Wonen bezit 2.010 sociale huurwoningen in Moerwijk en zet in op het verbeteren van bestaande gebouwen. In 2015 voltooit de corporatie een ‘Groot Onderhoud- en Verbeterproject’ voor ruim tweehonderd woningen in de Betje Wolffstraat, Melis Stokelaan, Roemer Visscherstraat, Staringstraat, Rhijnvis Feithlaan en de Van Alphenlaan. Eenzelfde project wordt gestart om 145 woningen in de Jan Luykenlaan, Pieter Langendijkstraat, Joan Blasiusstraat en Moerweg te renoveren. Dit zal ‘bloksgewijs’ gebeuren, met het eerste blok wordt in 2015 begonnen. Plannen voor nieuwbouw in Moerwijk heeft Haag Wonen niet.

Vestia, dat een paar jaar terug in grote financiële problemen is gekomen, heeft dit jaar geen concrete plannen voor onderhoud van haar 2.515 sociale huurwoningen in Moerwijk. Dat neemt volgens een woordvoerder niet weg dat Vestia volgens plan ‘open verbrandingstoestellen’ planmatig zal vervangen en dat wordt geïnvesteerd in het verduurzamen van woningen zonder centrale verwarming en enkel glas.

Op langere termijn moet de zogeheten Wijkontwikkelingsmaatschappij Den Haag Zuid-West (WOM DHZW) uitkomst bieden. In deze organisatie werken de gemeente Den Haag en Vestia nauw samen om ondanks de financiële beperkingen van Vestia toch te kunnen ontwikkelen in Zuid-West. De komende tien jaar zal de WOM DHZW zo’n 850 nieuwe woningen bouwen en plusminus 250 renoveren. In Moerwijk zullen de eerste projecten in Moerwijk-Oost worden uitgevoerd. Vestia laat weten dat de bouw van eengezinswoningen in de Wildenborghstaat (koop) in de startblokken staat en dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden tot sloop van woningen in de Hackfortstraat.

Met 3.081 sociale huurwoningen is Staedion de grootste corporatie in Moerwijk. Staedion geeft aan dat het in sommige complexen ramen en kozijnen wil vervangen (bijvoorbeeld Moerweg), maar dat een dergelijk project tijd kost. Individuele meldingen worden voorlopig dan ook niet afgehandeld. Staedion begint eind 2015 wel met een onderhoudsproject voor woningen aan de Nettelhorststraat, Erasmusweg en aan het Westhovenplein. Daarbij worden ramen en kozijnen vervangen en wordt isolatie aangebracht. Verder worden, in bijna alle woningen, de badkamer, keuken en toilet vervangen. Ook wordt centrale verwarming aangebracht, iets dat niet in rekening wordt gebracht bij zittende huurders. Nieuwe huurders zullen wel een hogere huur betalen. Staedion wil in 2015 ook beginnen met onderhoud aan woningen op de Moerweg. Net als Haag Wonen heeft Staedion geen plannen voor nieuwbouw in Moerwijk.