Voedseltuin in Moerwijk

Elke dag verse groente en fruit eten is in Moerwijk – de armste wijk en ook de meest ongezonde wijk van Nederland – een luxe die veel mensen hier zich niet kunnen permitteren. Bewoners verenigt in de Moerwijk Coöperatie wil daar graag verandering in brengen en neemt daarom het initiatief voor het opzetten van een Voedseltuin in Moerwijk. Dit doen we op het terrein van én in samenwerking met Stichting Buurtuin Moerwijk.

Buurttuin Moerwijk
Buurttuin Moerwijk is een fijne groene plek aan de Guntersteinweg 14 in Den Haag. Een groene oase in Moerwijk. Er is een moestuin, een terras, een vuurplaats en een mooie druiven-pergola. Twee kleine groentekassen mèt watergeefsysteem. Er is een blokhut met zitplekken, een keukentje en een toilet. De buurttuin heeft als doel een ontmoetingsplek te zijn voor de mensen in de buurt. Daarnaast zijn gezonde groenten en kruiden, en leren over de natuur, van belang.

En straks kweken we er (nog meer) biologische groenten en fruit. Zowel voor eigen gebruik en als aanvulling op het voedselpakket naar de Voedselbank in Moerwijk.

Een mooi voorbeeld van wat stadslandbouw kan betekenen voor een stad: Voedseltuin Moerwijk zorgt niet alleen voor gezond voedsel, maar biedt vooral een plek om elkaar te ontmoeten en weer mee te kunnen doen. Zo dragen de deelnemers bij aan het produceren van voedsel én kunnen ze tegelijkertijd in een groene omgeving weer meer zelfvertrouwen krijgen en skills ontwikkelen. Geen overbodige luxe in een wijk met het hoogste armoedecijfer van Nederland.

Naast een tuin is het vooral ook een plek om elkaar te ontmoeten en samen iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van talenten.

Hoe gaaf is dat?!

Waarom is het zo belangrijk dat de Voedseltuin er in Moerwijk komt?
Goeie vraag! Omdat het een bijzonder project is, want hier worden drie vliegen in één klap geslagen: duurzaamheid, werken aan een betere gezondheid en meer gelijkheid. Driedubbele baten dus – het natuurlijk kapitaal wordt goed benut! Niet voor niets was een soortgelijk project één van de goede voorbeelden van een grote Europese studie.

De Voedseltuin is duurzaam omdat er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er alleen seizoensgroenten worden geteeld. Het kan bijdragen aan de gezondheid van mensen vanwege het groente en fruit dat wordt toegevoegd aan het voedselpakket van de Voedselbank. En last but not least: het draagt bij aan gelijke kansen; het helpt mensen weer werkfit te worden en aan (passend) werk te geraken.

Voordelen van stadslandbouw
Via de buurtmoestuin wordt een verbinding gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om deze maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Een eerdere studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) zette de voordelen van stadslandbouw op een rij.

Voedselbank Moerwijk
In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De 170 aangesloten voedselbanken door heel Nederland ondersteunen deze mensen door het bieden van directe voedselhulp. De Voedselbank in Moerwijk helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. De vrijwilligers zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die, tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Van wat er overblijft maken we maaltijden. Zo gaan we dubbel de voedselverspilling tegen. De slogan van de Voedselbank is niet voor niets ‘oog voor voedsel, hart voor mensen’.

Uit onderzoek blijkt dat het voor een gezond voedingspatroon nodig is dat er extra groente en fruit aan de voedselpakketten wordt toegevoegd. En zeker voor een ongezonde wijk als Moerwijk is dat zeer belangrijk. Daarom willen Stichting Buurttuin Moerwijk en de Moerwijk Coöperatie met de Voedseltuin (een groot deel) van de benodigde groenten en fruit voor de Voedselbank Moerwijk leveren.

Op de projecten pagina hier op de website delen we geregeld allerlei info en inspiratie. Leer verder>>

Ben je enthousiast en wil je meedoen? Laat dan ajb je gegevens achter dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 

 

 

Moerwijk krijgt weer een bibliotheek

Er komt weer een bibliotheek in Moerwijk. Dat valt te lezen in de nota ‘Bibliotheek in beweging’ die Wethouder Robert van Asten vrijdag naar de raad stuurde. Daarin wordt geschetst hoe de Haagse bibliotheken van boekenpakhuizen langzaam veranderen in ontmoetingscentra.

Van Asten: “In de nieuwe bibliotheek in Bouwlust in het stadsdeel Escamp kun je komend jaar al zien wat dat betekent. De bibliotheek wordt (weer) een plek waar je mensen ontmoet, cursussen volgt, lezingen bijwoont, je kinderen naartoe brengt. En waar je een stap op de maatschappelijke ladder kunt zetten.”

Na een bezuinigingsronde in 2012 verdwenen er bibliotheken. Dat beleid is al gedeeltelijk teruggedraaid, onder meer met de heropening van de bibliotheek Schilderswijk.

Van Asten: “Er komen tussen nu en 2023 nog drie wijkbibliotheken bij: Binckhorst en Benoordenhout en Moerwijk.”

Die laatste bibliotheek was er vroeger, maar sneuvelde in 2012. Er is nu in de wijk alleen een kleine buurtbibliotheek. Wie meer wil is aangewezen op de bibliotheek in het stadsdeelkantoor Escamp.

Lees verder >>

Nu je hier toch bent ..
Moerwijk krijgt weer een bibliotheek. Iets waar we als bewonersorganisatie hard voor gelobby’d hebben.

Over de Moerwijk Coöperatie 
De Moerwijk Coöperatie is een coöperatieve bewonersorganisatie, bewonersbedrijf en bewonersplatform in 1.

Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.

Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Word lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.

Van Moerwijkers, voor Moerwijkers en door Moerwijkers!

Word lid!>>

Interview met wethouder Martijn Balster en Maarten Boot in NRC

Den Haag Zuidwest Achterstandsregio’s krijgen geld van het Rijk. In het verarmde Den Haag Zuidwest, 70.000 inwoners, zijn werkloosheid, laaggeletterdheid en slechte gezondheid een probleem. Het NRC ging een dag op pad met wethouder Martijn Balster.

Op het eerste gezicht lijkt er weinig mis in Den Haag Zuidwest. Het is er groen. Het is er rustig. In het Zuiderpark wordt gepicknickt. Op het plein voor winkelcentrum Leyweg voert een man in scootmobiel de duiven. Op een kunstgrasbaan achter de Erasmusweg slaat een handvol kleine kinderen een bal over een tennisnet.

De problemen in stadsdeel Zuidwest, met 70.000 inwoners even groot als gemeenten als Gouda en Vlaardingen, zijn niet zo zichtbaar. Maar ze zijn er wel: armoede, werkloosheid, laaggeletterdheid, slechte gezondheid. Vaak gepaard met eenzaamheid. Er wonen naast veel ouderen ook veel statushouders, arbeidsmigranten en ggz-patiënten. In sommige straten heeft 85 procent van de huishoudens een betalingsachterstand, in sommige wijken bestaat zo’n 70 procent van het woningaanbod uit sociale woningen.

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn, PvdA) wil het graag laten zien. Den Haag heeft 7,5 miljoen euro van het Rijk gekregen, als onderdeel van de ‘regiodeals’ die de afgelopen drie jaar werden gesloten om de leefbaarheid in gebieden te verbeteren. De gemeente heeft daar 10 miljoen euro aan toegevoegd. Als de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Eneco rond is, komt daar nog wat bij.

„Een druppeltje”, erkent wethouder Balster. Voor hij deze woensdag door Zuidwest fietst – grofweg het gebied tussen treinstation Moerwijk en ijsbaan De Uithof – stuurt hij een grafiek met de achterstandsscores van Den Haag. De lijnen van de Schilderswijk en het Transvaalkwartier gaan tussen 1995 en 2017 naar beneden, de lijn van Moerwijk, de kern van Zuidwest, gaat juist omhoog. Hij zegt: „We hebben de wijk Moerwijk te lang aan haar lot overgelaten.”

Sneeuwbaleffect
De regiodeals klinken op papier vaak abstract en ambtelijk. Leefbaarheid, veerkracht en vitaliteit zijn de steekwoorden, geld moet als „katalysator van economische vooruitgang” fungeren. Overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven moeten samen „een opgave aangaan, en „transitie faciliteren”.

In het gebouw van wijkorganisatie Allekanten, in een voormalige kinderopvang, onder een systeemplafond met oude lekkagevlekken en stoelen met vale bekleding, vertelt maatschappelijk ondernemer Luc Manders enthousiast over het begin van een oplossing.

Bij Allekanten is de regiodeal een naailes, vertelt Manders. En een snuffelmarkt. Een lokaal met tweedehandscomputers. De tuin die door een Syrische statushouder wordt geschoffeld. Speciaal voor de komst van de wethouder heeft hij bloemen geplant.

Manders zegt: „Als je te lang in de bijstand zit, gaat je oogopslag naar beneden. Het enige dat wij doen, is zeggen: ‘Fijn dat je er bent. Wat ga je doen?’ We zijn geen theehuis. Als je hier komt, is de voorwaarde dat je iets terugdoet voor een ander. En dan vragen we: ‘Kom je morgen weer?’”

Haagse wethouder Martijn Balster op werkbezoek in stadsdeel Zuidwest.Foto David van Dam

Natuurlijk is er een concreet doel: duizend inwoners moeten elkaar via Allekanten dit jaar leren kennen om zo eenzaamheid tegen te gaan, tweehonderd moeten een taaltraject volgen en vijftig moeten richting werk geholpen worden, zodat zij deel kunnen nemen aan de samenleving.

Het gaat allemaal via een sneeuwbaleffect, vertelt Manders. Zo was er Hagenees Joop, van tachtig, die een snuffelmarkt wilde houden. „Daar kwamen Somaliërs op af, die weer Syriërs kennen. Nu wordt er samen een eitje gebakken op zaterdag.”

Er is geen geld voor professionele trainers, op drie man na is iedereen vrijwilliger. „Iemand die naast je staat, kan al helpen”, zegt Manders. De naailes is ook conversatieles. Net als het wandelen door de buurt, dat ook beweging is, én wat de meesten met een prikker in de hand doen. „Mensen pleuren hier letterlijk dingen over de reling van de flat. Iedereen die hier komt, leren we over afvalscheiding.”

Bij Allekanten willen ze mensen weer trots laten zijn op hun buurt. Zoals zestig jaar geleden, toen Moerwijk en de wijken Vrederust, Morgenstond en Bouwlust juist de plekken in Den Haag waren waar jonge gezinnen met aspiraties kwamen wonen. „Bakens van hoop”, omschrijft wethouder Balster de wijken van toen.

Maar gezinnen trokken weg, eerst naar Zoetermeer, daarna naar de Haagse vinexwijken als Wateringse Veld. Vrijgekomen huizen gingen naar bewoners uit de Schilderswijk, die begin jaren tachtig werd gerenoveerd, vervolgens naar arbeidsmigranten die werkten in de kassen in het nabijgelegen Westland. Flats verpauperden doordat opknapbeurten niet doorgingen tijdens de financiële crisis en door de grote problemen bij woningcorporatie Vestia. „Er werden jarenlang grote beloftes aan het stadsdeel gedaan, maar er gebeurde weinig. Alle hoop verdween”, zegt Balster.

Zijn doel is bescheiden: zorgen dat iedereen „lekker in zijn velletje” komt te zitten. Of zoals het door het Haagse college officieel wordt omschreven: „Essentieel is dat bewoners van Den Haag Zuidwest meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en veerkracht krijgen, dat ouders goede opvoeders zijn en bewoners goede buren zijn voor elkaar.” Het stadsdeel moet worden „opgestuwd in de richting van” het gemiddelde van Den Haag.

Brandbrief
Twee jaar geleden schreef René Baron een brandbrief aan het college over Zuidwest. Hij was de stadsdeeldirecteur en is nu belast met de uitvoering van de regiodeal. Hij schreef: „Als we niet uitkijken, voltrekt zich onder onze ogen een sociologische ramp: het uiteenvallen van onze samenleving.”

Baron zegt: „Ze waren niet blij dat een ambtenaar dat zei. Maar we hebben het hier wel over 70.000 mensen.” Nu is er „bestuurlijke focus”. Niet alleen het college, maar ook de hele Haagse gemeenteraad is overtuigd dat de aandacht de komende jaren naar Zuidwest moet.

„De sleutel” is volgens Baron een meer gemêleerde bevolkingssamenstelling. Tienduizend extra woningen – vooral betaalbare huur naast sociale woningbouw en koop – moeten daarvoor zorgen, net als een nu nog ontbrekende havo-vwo-school.

Balsters collega-wethouder voor Stadsontwikkeling sprak met woningcorporaties af bestaande woningen te renoveren of te slopen en er nieuwbouw voor in de plaats te zetten. Balster zegt: „Die fysieke investeringen moeten ook, dat is een voorwaarde. Maar de sociaal-maatschappelijke kant is net zo belangrijk.”

Balkonsessies
Achter de sporthal van korfbalvereniging HKV/Ons Eibernest, moet buurtsportcoach Maarten Boot voor het ‘gezonde’ element van de regiodeal zorgen. Boot heeft het liever niet over sport: „Bewegen is hier al belangrijk genoeg.”

Zuidwest heeft de meeste sportaccommodaties van Den Haag, met in het Zuiderpark atletiekbanen en een zwembad. Er zijn voetbalvelden, in buurthuizen zijn studenten van de Haagse Hogeschool aanwezig die dagelijks beweeglessen geven, en bij deze korfbalvereniging ligt ook een beachvolleybalveld en een nog te openen Cruijff Court. Maar Zuidwest heeft ook de minst actieve bewoners van heel Den Haag.

Boot zoekt ze thuis op, vaak na een doorverwijzing van de huisarts, en probeert ze bijvoorbeeld „één tramhalte eerder” uit te laten stappen. Nu corona veel mensen thuishoudt, geeft hij balkonsessies. Hij wijst naar de vier hoge flats rondom de sportvelden. Met een megafoon en opzwepende muziek probeerde hij de bewoners vanaf hun balkon aan te zetten tot armzwaaien en bukken.

Het moet laagdrempelig zijn, zegt hij. Mensen moeten niet alleen bewegen, ze moeten het ook leuk vinden en volhouden. Van de driehonderd bewoners die hij en andere coaches benaderden, is de helft na een half jaar nog actief.

Het zijn kleine stapjes. Wethouder Balster heeft ook geen illusies over de snelheid waarmee Zuidwest kan opkrabbelen. Hij zegt: „Als we dit goed willen krijgen, hebben we tien, twintig jaar nodig.”

Bron: NRC.nl

2016 – Betje Wolff moet weer 20 jaar vooruit kunnen

Ondanks de problemen in Moerwijk hebben winkeliers in de Betje Wolffstraat genoeg klanten die er dagelijks hun boodschappen doen. Maar dat wil niet zeggen dat die blijven komen. De ondernemers vinden het daarom tijd dat de straat eens flink wordt opgeknapt Lees verder “2016 – Betje Wolff moet weer 20 jaar vooruit kunnen”