Indiase Raita

Raita van Neelam

-	Doe 300 ml volle yoghurt in een schaaltje
-	Leng aan met 50 ml water
-	Voeg een geraspte komkommer toe (kwart van komkommer)
-	Mengen met verse koriander en zout en peper (naar smaak)
-	Bak in 1,5 theelepel olie komijnzaad op
-	Doe daar een snufje rode chili bij
-	Na 3 tot vier minuten haal je de komijn van het vuur en mix je het met de yoghurt en komkommer

Indiase Chai

Chai van Neelam

-	Doe 2,5 beker water, 2 groene kardemom en een halve gekneusde gember in een pannetje
-	Als het water kookt doe je zakjes Engelse thee erin, 2 tot 3 minuten laten trekken
-	Haal de theezakjes uit de pan en doe er 1,5 kop volle melk bij
-	Naar eigen smaak kun je suiker toevoegen
-	Breng de chai aan de kook
-	Laat het vervolgens 10 minuten op een laag vuur doorkoken.

Indiase Aloo Paratha

Aloo Paratha van Neelam

ingrediënten (±10 stuks)
Deeg
500 g volkoren tarwemeel
1 el zout
2 el zonnebloemolie
250 ml water

Aardappelvulling 
4/5 aardappels, normale grootte
1/2 theelepel zout
1 theelepel komijnzaad
2 fijngesneden groene chilipepers
4 el fijngesneden koriander (of munt)

bereiding

– Doe 500 gram tarwemeel in een schaal
– Voeg 1 eetlepel zout, 2 eetlepels zonnebloemolie en 250 ml water toe
– Kneed het tot een soepel, stevig deeg
– 10 minuten laten rusten

Aardappelvulling (aloo)
– Kook 4/5 aardappels tot ze zacht zijn en laat ze vervolgens afkoelen (aloo)
– Pel de aardappelen en plet ze (aloo)
– Doe daarna de fijngesneden groene chilipepers, koriander (of munt), komijnzaad en het zout erbij. Meng alles. (aloo)
– Verdeel het deeg en de aardappelvulling in 10 gelijke porties.
– Zet een bord naast je werkblad met wat bloem erop.
– Neem een balletje deeg en duw het langs beide zijden in de bloem. Rol het balletje uit tot een cirkel.
– Doe er een bolletje aardappelpuree in, vouw het dicht en druk het wat platter.
– Laat ze enkele minuten rusten.
– Neem een bal en duw nogmaals in de bloem en rol het uit tot een cirkel.
– Doe wat olie in de pan en bak de paratha. Na een paar seconden verandert de paratha van kleur en ontstaan luchtbellen. Draai de paratha om en bak ook de andere kant. Draai ze nogmaals om en doe 1 theelepel olie op de paratha. Draai ze weer om en duw er af en toe op met een spatel.
– De paratha’s mogen goudbruin gebakken zijn.

Indiase Palak Paneer

Palak Paneer van Neelam

ingrediënten (voor 4/5 personen)
Ui - 1 
Gember - 6 cm
Laurierblad 2/3
Kaneel - 3cm
Kruidnagel
Komijnzaad - 1eetlepel
Zwarte kardemom - 2/3 stuks
Groene kardemom -  2/3 stuks
Zwarte peper - 5/6 korrels
Garam masala - 1 theelepel
Kurkumapoeder - 1 theelepel
Paprikapoeder - 1theelepel 
Degi mirch - 1 theelepel
Korianderpoeder - 1 theelepel
Spinazie a la crème - 500 gram
Tomatenpuree - 1 grote tomaat gemengd met blikje tomatenpuree (70 gram) 
Indiase Cottage Cheese - 350 gram 
Kookroom - 250ml
Zonnebloemolie

Schermafbeelding 2015-09-15 om 16.35.37

Bereiden

– Doe 6 eetlepels olie in een diepe pan
– Zodra olie warm is zwarte kardemom, groene kardemom en kruidnagel toevoegen
– Als deze open gaan doe je komijn in de pan
– Doe een gesneden ui in de pan en meng deze met geraspte knoflook wanneer de ui glazig is
– 2 minuten bakken, totdat knoflook bruin is
– Dan korianderpoeder en kurkuma toevoegen (1 minuut bakken)
– Gember + tomatenpuree in de pan
– Degi mirch en paprikapoeder erbij
– Laat het geheel 7 tot 10 minuten op heel laag vuur bakken
– Wanneer olie gaat ‘drijven’ doe je spinazie a la crème erbij
– Roer de spinazie goed door de kruiden
– Voeg eventueel zout toe naar smaak
– Bak in een ander pannetje de cottage cheese lichtbruin
– Doe deze bij de spinazie en laat het gerecht met de deksel op de pan op een laag vuur
pruttelen. Om het ‘flexibel’ te houden roer je het nog even door.
– Na 20 minuten pruttelen doe je de kookroom erbij en roer je de room goed door de pan zodat de
spinazie de roomsmaak goed pakt.
– 7 minuten op laag vuur laten pruttelen
– Om het gerecht compleet te maken strooi je garam masala over de Palak Paneer (niet roeren!)
en doe je de deksel direct weer op de pan. Pas als je het gerecht op tafel zet, haal je de deksel
van de pan. “Zo blijf de geur en smaak in het gerecht”, aldus Neelam.

Thaise groene curry

Groene curry van Mayura

Ingrediënten
Groene curry (1 potje / Koh Thai)
Palmsuiker (2 blokjes / Jeeny’s)
Lichte sojasaus mushroom (Healthy Boy)
Kokosmelk (Pak 500 ml / Aroy-D)
Courgette
Bloemkool of broccoli
Wortel
Bamboescheuten (1 blikje / Albert Heijn)
Thaise basilicum
Zout
Thaise basilicum toe
Zonnebloemolie
Pandanrijst

Bereiding

– Snijd de groente (kan ook een groentemix)
– Kook de pandanrijst volgens bereidingswijze
– Doe 3 eetlepels zonnebloemolie in de wok
– Voeg 3 grote eetlepels currypasta in de olie en bak de curry aan
– Doe de harde groenten in de pan
– Laat het 5 minuten pruttelen
– Leng aan met 500 ml kokosmelk en 4 lepels sojasaus (voeg eventueel zout toe voor smaak)
– Doe de zachte groentes in de wok
– 5 minuten op laag vuur laten garen
– Voeg ten slotte de Thaise basilicum toe

* Voor de vleeseters: kook gesneden kipfilet en voeg deze toe aan de curry zodra de stukjes gaar zijn.

MijnMoerwijk_Magazine_Eten en Drinken_Thais_Mayura

Fotografie: Jurriaan Brobbel