Het Rijk stelt de komende vier jaar 18 miljoen euro beschikbaar om de welvaart in Den Haag Zuidwest te verbeteren. De gemeente Den Haag en verschillende partners vullen dat bedrag aan tot 40 miljoen euro.
Met deze tweede ‘Regiodeal Zuidwest’ committeren de Rijksoverheid, de gemeente Den Haag en een flink aantal partners zich langdurig om problemen in Zuidwest aan te pakken, zoals armoede, sociaal isolement en gebrek aan kansen. Er wordt vooral geïnvesteerd in sociale verbinding en de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.
Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest in Den Haag, ziet met de toekenning van het genoemde bedrag voldoende kansen om in ieder geval een groot deel van de hoge ambities voor Zuidwest te realiseren en de successen van de eerste Regiodeal verder uit te bouwen. “Dit is een erkenning voor onze bewoners, hun activiteiten en onze aanpak. Onze aanvraag is niet volledig toegekend en er is in de toekomst echt meer nodig, maar met dit bedrag kunnen we een behoorlijk deel van onze plannen waarmaken. We zetten in ieder geval in op ontmoetingsplekken. Ook investeren we in een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, om zo te bouwen aan perspectief op bestaanszekerheid, met name voor de jeugd.”
Regiodeal Zuidwest De financiële impuls van de Regiodeal moet ervoor zorgen dat de bewoners van de wijken in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk prettig kunnen wonen, werken en leven. De eerste Regiodeal Zuidwest werd in 2019 gesloten en loopt dit jaar af. Deze tweede Regiodeal loopt tot 2027.
De afgelopen vier jaar zijn verschillende activiteiten opgezet die de sociale verbinding tussen bewoners stimuleren, zoals de Mengelmoestuin, waar buurtbewoners gezamenlijk een stadstuin onderhouden en de Participatiekeuken, waar bewoners samen kunnen koken en eten. Ook zijn in Zuidwest diverse buurtkamers geopend, zoals Bij Betje, de Luyk en Vrederust. Daarnaast zijn er projecten gestart, waar mensen onder professionele begeleiding nieuwe vaardigheden leren en zich kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is wijkbedrijf Allekanten.
Het uiteindelijke doel is om van Zuidwest weer een gebied te maken waar je prettig kan wonen, werken en leven. “Dit vergt een lange adem”, zegt wethouder Balster. “Duurzaam commitment en langjarige investeringen zijn nodig om in dit kwetsbare gebied problemen zoals armoede, werkeloosheid, gezondheidsproblemen en sociaal isolement te doorbreken. Daarom is het Nationaal Programma Zuidwest ontwikkeld: een integrale, langjarige aanpak om Zuidwest te verbeteren. De Regiodeal Zuidwest, maar ook plannen zoals Preventie met gezag, zijn daar onderdeel van.”
Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewoners (zelf)organisatie + bewoners bedrijf + bewoners platform in 1.
Een bewoners bedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!
Een bewoners platform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.
Word lid! Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.
Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie in Den Haag is winnaar van de
Ab Harrewijn Prijs 2021. Dit maakte de jury bekend tijdens een bijeenkomst in de Rotterdamse Pauluskerk op zaterdag 18 september.
Uit het juryrapport: “De jury heeft bewondering voor de manier waarop de relatief kleine organisatie drie insteken probeert te combineren: bewonersorganisatie, bewonersplatform en bewonersbedrijf. De wijk vertegenwoordigen naar buiten toen, zaken onderling bespreekbaar maken en waar mogelijk de oplossingen ook zelf uitvoeren. Als een soort Baron van Münchhausen probeert Moerwijk Coöperatie de wijk aan de eigen haren uit het moeras te trekken. Dat vinden we als jury bewonderens- en dus ook prijswaardig.”
Kijk hier de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2021 terug
Nominatie Ab Harrewijn Prijs 2021
Recent kregen we het bericht van de organisatie dat Neo de Bono met de Moerwijk Coöperatie en de Corona Hulp Actie genomineerd is voor de Ab Harrewijn Prijs
De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. Het zijn (in willekeurige volgorde):
Neo de Bono, coördinator van de Moerwijk Coöperatie in Den Haag, een combinatie van bewonersorganisatie, bewonersbedrijf en bewonersplatform, opgezet om gaten van verschillende (geld)stromen die uit de wijk weglekken te dichten: dus uitgaan van de kracht die in Moerwijk zelf zit. Meer informatie
Geert Rozema, geestelijk verzorger (rk) bij Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn, als vertegenwoordiger van de gedetineerden, die een project gestart zijn om levensmiddelen in te zamelen voor de lokale voedselbank.
Helene van Gelder van Sam2 in Baarn, die zich tot doel stelt een verrassing tot stand te brengen voor minima door anonieme sponsoren te zoeken bij wensen van mensen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen. Meer informatie
Nabil Sahhar van Vrede voor Palestina uit Deventer, die zich al dertig jaar inspant om dialoog gaande te houden tussen Palestijnen en Israeli’s, zowel ter plekke als in Nederland. Meer informatie
Ibtissam Abaâziz van Meld Islamofobie uit Den Haag, een initiatief dat zich niet alleen richt op het in kaart brengen van discriminatie, maar ook concrete hulp biedt om slachtoffers op weg te helpen, met een luisterend oor of juridisch advies. Meer informatie
De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2021 zal plaatsvinden op zaterdag 18 september vanaf 15.00 uur in de Pauluskerk te Rotterdam, Mauritsweg 20 (3 minuten lopen vanaf R’dam CS).
Over de Ab Harrewijn Prijs
De Ab Harrewijn Prijs wordt sinds 2003 ieder jaar op 13 mei uitgereikt aan een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag, in te zetten voor het bekroonde initiatief.
Ab Harrewijn was een Nederlands politicus. Hij zat namens GroenLinks in de Tweede Kamer, totdat hij in 2002 plotseling overleed aan een herseninfarct. Zijn bijnaam was de Rode Dominee.
Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewoners (zelf)organisatie + bewoners bedrijf + bewoners platform in 1.
Een bewoners (zelf)organisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.
Een bewoners bedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!
Een bewoners platform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.
Word lid! Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.
Corona Persconferentie van 20 april 2021 in eenvoudige taal Op dinsdag 20 april was er weer een persconferentie.
En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie.
Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus.
De belangrijkste dingen leggen we uit.
Minder maatregelen vanaf 28 april Steeds meer mensen hebben een prik gehad.
Minder mensen worden ziek.
Daarom is er meer mogelijk vanaf 28 april.
Einde avondklok Vanaf 28 april om 04:30 is er geen avondklok meer.
Meer bezoekers thuis Thuis mag u 2 personen per dag ontvangen. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek bij iemand anders.
Terrassen gaan weer open buiten Terrassen mogen open van 12:00 tot 18:00 uur.
U mag op het terras samen met 1 persoon aan een tafel zitten. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
Komt u uit hetzelfde huishouden? Dan mogen er meer mensen aan tafel.
Betalen mag binnen.
U mag binnen het toilet gebruiken of uw jas en tas ophangen.
Binnen draagt u een mondkapje.
Winkels en markten gaan weer open U mag weer naar de winkel zonder winkelafspraak.
Ga winkelen wanneer het rustig is. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.
Ga zoveel mogelijk alleen winkelen. Als u niet alleen kunt winkelen, dan mag u iemand meenemen om u te helpen.
Supermarkten hebben weer hun gewone openingstijden.
Andere winkels mogen open van 06:00 tot 20:00 uur
In de winkels draagt u een mondkapje.
Op de markt kunt u weer alles kopen.
Hoger onderwijs 1 dag per week Studenten aan universiteiten en hoge scholen mogen 1 dag naar school.
Dit geldt vanaf 26 april.
Op school houden ze 1,5 meter afstand.
Theorie-examen mogelijk U mag weer theorie-examen voor een rijbewijs doen.
Uitvaart Bij een uitvaart mogen er maximaal 100 mensen zijn.
Misschien minder maatregelen vanaf 11 mei Steeds meer mensen hebben een prik gekregen.
En er komen meer proeven met testen.
Als uit de coronatest blijkt dat mensen geen corona hebben, mogen ze ergens naar binnen.
Misschien dat er daardoor vanaf 11 mei meer kan. Met minder maatregelen.
Bijvoorbeeld binnen sporten. Of naar de dierentuin.
Op 3 mei kijkt de regering opnieuw naar de maatregelen.
Dan bekijkt zij welke maatregelen er nodig zijn na 11 mei.
Prikken blijft belangrijk! Het is belangrijk dat steeds meer mensen een prik hebben gehad.
Want dan zijn er steeds minder maatregelen nodig.
Hopelijk hebben in juli alle volwassenen die dat willen, een prik gehad.
Bellen met vragen over het coronavirus Heeft u vragen over het coronavirus?
Bel naar 0800 – 1351.
Of naar +31 20 205 1351. Als u in het buitenland bent.
Info over Corona in Moerwijk Door Corona hebben veel Moerwijk-ers hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. Daarom hebben we @ Heeswijkplein 10 / HWP10 een eigen voedselbank opgezet. Hier kun je dagelijks gratis voedingsmiddelen ophalen. Ook hebben we een Vers & Vrij koelkast staan waar je zonder voorwaarden een vers bereide maaltijd uit kan pakken
Corona Persconferentie van 13 april 2021 in eenvoudige taal Op dinsdag 13 april was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. De belangrijkste dingen leggen we uit.
Maatregelen blijven nodig
Het aantal besmette mensen neemt nog steeds toe.
Er liggen ook nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Daarom blijven coronamaatregelen nodig.
Misschien minder maatregelen vanaf 28 april Steeds meer mensen hebben een prik. En er komen meer proeven met testen. Als uit de coronatest blijkt dat mensen geen corona hebben, mogen ze ergens naar binnen. Misschien dat er daardoor vanaf 28 april steeds meer kan. Met minder maatregelen.
Het kabinet noemt dit het openingsplan.
Bijvoorbeeld stap 1: een drankje op een terras.
Of winkelen in de stad.
En bijvoorbeeld stap 2: binnen sporten mag.
Dit kan alleen als er binnenkort minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen.
Op 20 april kijkt de regering opnieuw naar de maatregelen.
Dan bekijkt zij welke maatregelen er nodig zijn na 28 april.
Basisregels blijven belangrijk Het is belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt.
Ook als je al een prik hebt gehad.
Dit zijn de basisregels:
Was vaak je handen.
Houd 1,5 meter afstand van anderen.
Blijf thuis en laat je testen bij klachten.
Buitenschoolse opvang gaat open Vanaf maandag 19 april gaat de buitenschoolse opvang weer open voor alle kinderen.
Hogescholen en universiteiten Vanaf 26 april kunnen hogescholen en universiteiten misschien weer open. Studenten mogen dan 1 dag in de week naar de hogeschool of universiteit.
Dit kan alleen als er niet veel meer mensen besmet raken.
Prikken is belangrijk Het is belangrijk dat steeds meer mensen een prik hebben gehad.
Want dan zijn er steeds minder maatregelen nodig.
Hopelijk hebben in juli alle volwassenen die dat willen, een prik gehad.
Bellen met vragen over het coronavirus Heeft u vragen over het coronavirus?
Bel naar 0800 – 1351.
Of naar +31 20 205 1351. Als u in het buitenland bent.
Info over Corona in Moerwijk Door Corona hebben veel Moerwijk-ers hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. Wij als bewonersorganisatie samen met de gemeente Den Haag willen u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als van belang kan zijn.
Als bewoners van Moerwijk kunnen wijzelf een belangrijke bijdrage leveren om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan. Dat is ook 1 van de redenen waarom we met het uitbreken van de corona crisis een hulpactie gestart zijn en buurthuizen zoals op de Jan Luykenlaan 119 en op Heeswijkplein 10 openen.
Daarvoor is een nieuwe toolkit ‘Betrokken buurten tegen eenzaamheid’ van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners beschikbaar. Ontdek ‘m hier.
Het netwerk LSA bewoners is een netwerk van 2.500 bewonersinitiatieven zoals de Moerwijk Coöperatie.
3. Eenzaamheid bespreekbaar maken Het is belangrijk om achtergrondinformatie te hebben over eenzaamheid, en te weten hoe je het bespreekbaar kunt maken. Daarvoor zijn vooral een artikel met basisinformatie en een podcast beschikbaar in de toolkit.
4. Samenwerken Om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan is samenwerking in onze buurten van groot belang. Daarover geeft de toolkit een verhaal, voorbeelden en informatie over lokale coalities als voorbeeld voor het tegengaan van eenzaamheid.
Heb of weet je zelf nog meer tools die helpen bij het voorkomen of tegengaan van eenzaamheid? Laat een reactie achter onder dit bericht.
De gemeente Den Haag en de bewoners van stadsdeel Zuidwest hebben vrijdag het startsein gegeven voor een campagne die aandacht geeft aan de vele initiatieven in Moerwijk, Morgenstond en Bouwlust/Vrederust. Het gaat om ruim 35 initiatieven die met de inbreng en betrokkenheid van bewoners en maatschappelijke organisaties van de grond zijn gekomen. Onder het motto ‘Zuidwest op z’n best’ vertellen bewoners en professionals hoe zij hun steentje bijdragen aan het welzijn in dit deel van de stad.
Op de website zuidwestopznbest.nl zijn 35 buurt- en wijkinitiatieven verzameld, van klein tot groot. Een van de voorbeelden is het project ‘Groene Matties’ dat op 13 maart start. Tijdens dit project gaan ongeveer vijftien bewoners aan de slag met de ongebruikte binnentuinen. Een ander is de zelforganisatie de Moerwijk Coöperatie, een bewonersorganisatie, een bewonersbedrijf en een bewonersplatform in 1.
Nog een voorbeeld is het initiatief ‘Made in Moerwijk’ aan het Westhovenplein. Hier worden bewoners aan werk geholpen, door hen op te leiden tot kleermaker, fietsenmaker of toezichthouder. Daarnaast opent binnenkort in Moerwijk zowel het Activiteitencentrum Jan Luykenlaan, maar ook het buurthuis Heeswijkplein 10 (HWP10) waarmee gehoor wordt gegeven aan de roep van de bewoners om meer ruimte voor ontmoeting.
Bezoek Balster
Wethouder Martijn Balster bracht vrijdag een bezoekje aan het stadsdeel. ‘Zuidwest verbeteren kan alleen met behulp van bewoners. Zij weten het beste wat er speelt én wat er beter moet’, aldus de wethouder. ‘We hebben nog een lange weg te gaan. We moeten aan de slag én met elkaar in gesprek, dus roep ik alle Zuidwesters op om mee te blijven denken en mee te werken aan het vervolg. Het is hoog tijd om Zuidwest op z’n best te laten zien.’
Elke dag verse groente en fruit eten is in Moerwijk – de armste wijk en ook de meest ongezonde wijk van Nederland – een luxe die veel mensen hier zich niet kunnen permitteren. Bewoners verenigt in de Moerwijk Coöperatie wil daar graag verandering in brengen en neemt daarom het initiatief voor het opzetten van een Voedseltuin in Moerwijk. Dit doen we op het terrein van én in samenwerking met Stichting Buurtuin Moerwijk.
Buurttuin Moerwijk
Buurttuin Moerwijk is een fijne groene plek aan de Guntersteinweg 14 in Den Haag. Een groene oase in Moerwijk. Er is een moestuin, een terras, een vuurplaats en een mooie druiven-pergola. Twee kleine groentekassen mèt watergeefsysteem. Er is een blokhut met zitplekken, een keukentje en een toilet. De buurttuin heeft als doel een ontmoetingsplek te zijn voor de mensen in de buurt. Daarnaast zijn gezonde groenten en kruiden, en leren over de natuur, van belang.
En straks kweken we er (nog meer) biologische groenten en fruit. Zowel voor eigen gebruik en als aanvulling op het voedselpakket naar de Voedselbank in Moerwijk.
Een mooi voorbeeld van wat stadslandbouw kan betekenen voor een stad: Voedseltuin Moerwijk zorgt niet alleen voor gezond voedsel, maar biedt vooral een plek om elkaar te ontmoeten en weer mee te kunnen doen. Zo dragen de deelnemers bij aan het produceren van voedsel én kunnen ze tegelijkertijd in een groene omgeving weer meer zelfvertrouwen krijgen en skills ontwikkelen. Geen overbodige luxe in een wijk met het hoogste armoedecijfer van Nederland.
Naast een tuin is het vooral ook een plek om elkaar te ontmoeten en samen iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van talenten.
Hoe gaaf is dat?!
Waarom is het zo belangrijk dat de Voedseltuin er in Moerwijk komt? Goeie vraag! Omdat het een bijzonder project is, want hier worden drie vliegen in één klap geslagen: duurzaamheid, werken aan een betere gezondheid en meer gelijkheid. Driedubbele baten dus – het natuurlijk kapitaal wordt goed benut! Niet voor niets was een soortgelijk project één van de goede voorbeelden van een grote Europese studie.
De Voedseltuin is duurzaam omdat er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er alleen seizoensgroenten worden geteeld. Het kan bijdragen aan de gezondheid van mensen vanwege het groente en fruit dat wordt toegevoegd aan het voedselpakket van de Voedselbank. En last but not least: het draagt bij aan gelijke kansen; het helpt mensen weer werkfit te worden en aan (passend) werk te geraken.
Voordelen van stadslandbouw Via de buurtmoestuin wordt een verbinding gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om deze maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Een eerdere studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) zette de voordelen van stadslandbouw op een rij.
Voedselbank Moerwijk In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De 170 aangesloten voedselbanken door heel Nederland ondersteunen deze mensen door het bieden van directe voedselhulp. De Voedselbank in Moerwijk helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. De vrijwilligers zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die, tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Van wat er overblijft maken we maaltijden. Zo gaan we dubbel de voedselverspilling tegen. De slogan van de Voedselbank is niet voor niets ‘oog voor voedsel, hart voor mensen’.
Uit onderzoek blijkt dat het voor een gezond voedingspatroon nodig is dat er extra groente en fruit aan de voedselpakketten wordt toegevoegd. En zeker voor een ongezonde wijk als Moerwijk is dat zeer belangrijk. Daarom willen Stichting Buurttuin Moerwijk en de Moerwijk Coöperatie met de Voedseltuin (een groot deel) van de benodigde groenten en fruit voor de Voedselbank Moerwijk leveren.
Op de projecten pagina hier op de website delen we geregeld allerlei info en inspiratie. Leer verder>>
Ben je enthousiast en wil je meedoen? Laat dan ajb je gegevens achter dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Corona Persconferentie van 23 februari 2021 in eenvoudige taal Op dinsdag 23 februari was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het corona virus.
De belangrijkste dingen zetten we hier op een rijtje
Lockdown en avondklok blijven nodig Het aantal met corona besmette mensen neemt minder snel af. En stijgt zelfs een beetje. Daarom is het nog steeds druk in ziekenhuizen. En blijft de lockdown nodig tot en met 15 maart.
De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur.
Basisregels zijn belangrijk Veel mensen vinden de lockdown erg zwaar.
Het kabinet ziet dat en wil versoepelen waar het kan.
Het kabinet wil daarnaast ook voorkomen dat het aantal met corona besmette mensen stijgt.
Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt:
Onderwijs voor een deel open, buitenschoolse opvang blijft dicht Middelbare scholen en het MBO gaan vanaf 1 maart weer open.
Voor middelbare scholen is dat minimaal 1 dag in de week.
Voor het MBO is dat 1 dag in de week. Op 1 maart stopt de avondklok voor studenten en leraren die praktijklessen volgen. De avondklok stopt ook voor examenleerlingen in het volwassenonderwijs.
Leraren mogen zich nog steeds met voorrang laten testen. Het is belangrijk dat leraren en ouders weinig andere mensen zien. Dan verspreidt het corona virus zich minder snel. De buitenschoolse opvang blijft dicht.
Kappers en masseurs mogen weer starten Vanaf 3 maart mogen sommige contactberoepen weer starten. Het gaat om beroepen zoals kapper en masseur.
Er gelden regels voor een afspraak:
maak vooraf een reservering;
blijf thuis als u klachten heeft;
houd een mondkapje op;
en houd 1,5 meter afstand waar dat kan.
Ook rijinstructeurs mogen beginnen met werken.
Daardoor zijn er vanaf 3 maart weer rijlessen en praktijkexamens mogelijk.
Sekswerkers mogen nog niet starten
Mensen tot en met 26 jaar mogen samen buiten sporten Vanaf 3 maart mogen sommige mensen weer samen buiten sporten.
Dit geldt voor mensen tot en met 26 jaar.
Sporten mag alleen met het eigen team binnen de eigen club.
Winkelen op afspraak Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen.
Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk zijn.
Klanten moeten minimaal 10 minuten in de winkel zijn.
Om te voorkomen dat ze elkaar te snel afwisselen.
En met elkaar in contact komen. Daarnaast moeten zij zich 4 uur voor een bezoek melden. Blijf thuis als u corona klachten heeft.
Vliegverbod om nieuwe versies van het coronavirus tegen te gaan Sinds 23 januari mogen passagiers niet meer vliegen naar landen zoals:
het Verenigd Koninkrijk;
Zuid-Afrika;
Dominicaanse Republiek;
Brazilië;
Argentinië;
Bolivia;
Kaapverdië;
Chili;
Colombia;
Ecuador;
Frans Guyana;
Guyana;
Panama;
Paraguay;
Peru;
Suriname;
Uruguay;
en Venezuela.
Dit verbod blijft minimaal tot 4 maart gelden.
Niet vergeten
Houd altijd 1,5 meter afstand.
Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
Nies en hoest in uw elleboog.
Was vaak uw handen met zeep.
Zet een mondkapje op waar dat moet.
Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
Heeft u koorts of bent u benauwd?
Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
Op 8 maart kijkt de regering opnieuw naar de corona maatregelen.
Dan bekijkt zij welke maatregelen er nodig zijn vanaf 16 maart.
Bellen met vragen over het coronavirus Bel naar 0800 – 1351.
Of naar +31 20 205 1351.
Als u in het buitenland bent.
Documenten
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt.
Info over Corona in Moerwijk Door Corona hebben veel Moerwijk-ers hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. Wij als bewonersorganisatie samen met de gemeente Den Haag willen u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als van belang kan zijn.
Meer dan duizend bewoners en buurtprofessionals online bij elkaar brengen om te leren over wijkaanpakken in het verleden, anno nu en in de toekomst. Een dag met veel praktische workshops en verdiepende gesprekken over de kansen van werken met de buurten en wijken als uitvalsbasis. We hebben de hoogtepunten op een rij gezet. Dit was de Dag van de Buurt 2021.
Door Karlijn Ligtenberg
De buurt als medicijn tegen waardeloosheidspijn “Wie niet gezien of gehoord wordt een stem geven, wie ergens woont een plek geven, wie iets doet erkenning geven – dat is de essentie van een samenleving. Daar strijdt u voor.”
Lucas de Man opende de Dag van de Buurt, en hoe. Geen verrassing dat deelnemers vroegen of ze die performance nog eens konden horen of teruglezen (.pdf download).
Bekijk zijn performance
Presentator Hadassah de Boer – naar eigen zeggen ”een echte buurtbeliever” gaf vervolgens het woord aan Dave Ensberg-Kleijkers. Hij is directeur-bestuurder van Jantje Beton, een goed doel dat zich inzet voor mooie speelplekken in alle buurten zodat kinderen de ruimte hebben om lekker zorgeloos te spelen en van hun jeugd te genieten. “Niet denken aan zorgen, of de agenda, maar gewoon zijn in het moment. Spelen zit in onze natuur. Of je nu komt uit Suriname of Azië, spelen zit in het DNA van de mensheid.” Met de bekende cultuurhistoricus Johan Huizinga in het hoofd definieerde Ensberg wat spelen is; een vrije handeling, die niet per se direct materieel nut heeft. En wat Ensberg-Kleijkers betreft verdient ‘spel’ dan ook een plaats in de piramide van Maslov.
Buitenspelen: medicijn tegen ellende “Ik ben 36, een kind van Surinaamse ouders, die elkaar leerden kennen op Schiphol. In Suriname hadden ze een mooi leven opgebouwd, werkzaam in het onderwijs en bedrijfsleven, ze woonden in een prachtig huis. Onder het militaire regime van Bouterse, vluchtten ze naar Nederland omdat het daar veilig was,” vertelde Ensberg-Kleijkers. In Nederland werd hij geboren, en tijdens de geboorte raakte zijn moeder gehandicapt, en dat zette haar leven – en dat van het gezn op de kop. Ensberg-Kleijkers: “Ik merkte als kind hoe heftig het is om onderdeel te zijn van een gezin met vluchttrauma. En dan was er ook sprake van het trauma rondom het verhaal van de handicap. Mijn vader verloor zijn baan. Armoede werd op een gegeven moment de norm. We waren blij als er een kaakje voor bij de thee te krijgen was. Als kind was het even ontsnappen aan de ellende thuis: buiten spelen, voetballen met vriendjes. Even niet de ellende, het serieuze, en af en toe ook de onveiligheid van thuis. Ik kon lekker weg zijn. Ja, voor mij is buitenspelen heel serieus geweest als kind. Het was mijn medicijn tegen ellende en ongeluk.”
Nu speelt 15 procent van de kinderen nooit buiten. Tijdens corona wordt het alleen maar meer, stelt Ensberg-Kleijkers vast. 75 procent van de kinderen beweegt tijdens de lockdown minder, en voor kinderen met handicap is er grote eenzaamheid aan de orde. Als volwassenen moeten we kinderen vooropzetten in beleid en handelen. Een betere buurt bouwen begint met kinderen. Hen de ruimte geven – letterlijk en mentaal – om buiten te spelen.”
Nieuwe wijkenaanpak? Wie nadenkt over de vraag naar betere buurten, komt zeker uit bij de wijkenaanpakken van het verleden. Cultuurpsycholoog Jos van der Lans en LSA-bestuurslid Petra van Duynhoven spraken daar dan ook over tijdens de Dag van de Buurt.
Van Duynhoven kent de wijkaanpak vanuit Brukske, de Venrayse wijk waar ze al decennia woont. “Een echte volkswijk, waar mensen wonen van heel veel soorten pluimage. Je vindt het allemaal terug. In een wijk als Brukske, daar hoeven mensen zich niet te laten vangen in doelgroepen. Bewoners weten samen heel veel dingen goed op te pakken. Ik woon dertig jaar in deze wijk, heb er vier kinderen groot gebracht. Twee van mijn kinderen wonen er nog altijd. Als je er jong kan zijn en oud kan worden, wat wil je nog meer?’ Ze ziet dat de overheden vaak de grote beleidsmakers zijn. “Dan komt er altijd een punt waarop men denkt dat de sociale vernieuwing in de wijk wel het punt bereikt had waarop wijkbewoners het allemaal alleen zouden kunnen. Dan wordt er afgeschaald.” Zo’n tien jaar geleden zag ze het om haar heen gebeuren. “Het wordt minder met de inzet van de wijkagent, er zijn minder sociaal beheerders van woningcorporaties, de gemeente gaat weer anders kijken naar geld en uren.”
Herwaardering van Vogelaarbeleid? Jos van der Lans: “Het moment dat Petra schetst, is precies het punt waarop Vogelaarbeleid ruw werd afgebroken – politiek gesproken,” stelt Van der Lans. Het Vogelaarbeleid volgde op op jaren van aandacht voor wijken, met nieuwe combinaties van bewoners en ambtenaren, een wens op op het allerlaagste niveau van de verzorgingsstaat dingen te realiseren.” Van der Lans: “Dat is van tafel geveegd. De aandacht en gezamenlijkheid vloeiden weg. De gevolgen zien we nu. Nu komen we bij elkaar om die draad op te pakken, dat is geweldig. Er is zo veel kennis. We moeten die batterij aan kennis naar de oppervlakte brengen.” Wat Van Duynhoven daar graag aan toevoegt: “Mensen in een wijk weten nog steeds hoe het moet in hun wijk. Dat wordt vaak vergeten. Sommige wijken hebben – en ik zeg het niet graag, want ik vind alle wijken even sterk – meer ondersteuning nodig. Dan is het ellendig als iemand van de gemeente weggaat, die precies goed voelt wat speelt. Zorg dat de professionals die werkzaam zijn in de wijk, continu ondersteunen.”
Er moet nog wel wat water door de Rijn stromen, merkt Van der Lans op. Toch is hij met Van Duynhoven eens dat het belangrijk is om bij potentie aan te sluiten. “Zorg er voor dat het niet zo’n zieligheidskarakter wordt, zo van: ‘wij gaan achterstand bestrijden’. Vogelaar zei: ‘We moeten het niet hebben over moeilijke wijken, maar over krachtwijken.’ De manier waarop je erover praat, is cruciaal voor wat voor een processen je voortbrengt.”
“De urgentie is groot” En wat is de plek van overheden in dit grote plaatje? “Vooral kijken hoe we beter kunnen luisteren en leren, hoe we kunnen aansluiten bij wat er gebeurt,” zegt Andy Clijnk, de programmamanager Leefbaarheid & Veiligheid van ministerie van Binnenlandse Zaken. “De urgentie voor wat er gebeurt in kwetsbare gebieden, die wordt gevoeld, ook op de Haagse vierkante kilometer.” Op de vraag van presentator Hadassah de Boer of dat ook te maken heeft met de afgelopen dagen van rellen, of de toeslagenaffaire, zegt Clijnk: “Zeker, het heeft best een schok gegeven. Iedereen voelt, en weet, dat er andere dingen nodig zijn dan tot nu toe.” Clijnk, die zelf actief is in een wijkplatform, concludeert: “Het vrraagt wel iets anders dan hoe we het nu doen. Het nieuwe kabinet moet het belangrijk gaan vinden – en ik denk ook dat dat gaat gebeuren. De urgentie is groot. Daarom willen we het leren over wijkaanpak ook goed organiseren, zoals we dat doen op een dag als vandaag. En niet één dag, maar het hele jaar door. Daarom is www.wijkwijzer.org gemaakt. Een online kennisplatform en ontmoetingsplek voor mensen zoals iedereen die vandaag aanwezig is.”
Als ik minister van Wijken zou zijn Een aantal bestuurders gaf later op de dag antwoord op de vraag: “Wat als ik minister van Wijken zou zijn?” Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost memoreerde de dinsdag, eerder die week. “We hebben laten zien wat er gebeurt als de community opstaat, en zegt: we gaan niks stuk maken – we gaan bouwen. Je kunt oproepen tot rellen, maar Amsterdam Zuid-Oost doet niet mee” Een succesvolle wijkaanpak vraagt volgens haar om LEF: luisteren – “naar mensen in de wijk, en dan niet van: ‘u vraagt, wij draaien’, – empathie en flexibel faciliteren. “We moeten veel vrijer durven te denken.”
Harry van der Molen – CDA-Kamerlid, eerder wethouder in de gemeente Leeuwarden: “Een minister van Wijken, moet vooral realiseren dat ‘ie er voor de wijken is. Uiteindelijk is de wijk van de mensen die daar wonen. Ik zou me realiseren dat mensen die er wonen mijn bondgenoten zijn. Ik vind dat bewoners veel moeten doen; daar bloeien mensen van op.”
Hester van Buren, bestuurder woningcorporatie Rochdale, wil behalve een minister van Wijken óók graag een minister van volkshuisvesting, die in het kabinetsbeleid ontzettend wordt gemist. Haar overtuiging: “In Nederland moet het niet uitmaken in welke buurt je opgroeit.”
Marco Pastors, directeur van Programma Rotterdam-Zuid: “Ik doe het alleen als ik er minister van Wonen, Wijken en integratie van mag maken. Het is alledrie belangrijk. De scholen moeten ‘ja’ zeggen, de corporaties moeten ‘ja’ zeggen en de werkgevers, de gemeenten moeten ook meedoen.”
Burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch sluit af: “Nederland is een prachtig land, een mooi land, en een rijk land. Alleen van die pracht en schoonheid profiteert lang niet altijd iedereen. Er zijn te veel gebieden waar mensen letterlijk aan het overleven zijn. Er moeten woningen bij komen. De bestaande voorraad moet beter. En ieder kind verdient perspectief op een goede toekomst. Daar is het onderwijs de sleutel.”
Een wijkaanpak vraagt landelijk beleid dat wordt geïnspireerd door bottom-up. Hoe kan dat goed samengaan? Het leverde naast een levendig debat ook een verhit gesprek op in de chat van deelnemers. Sommigen misten bijvoorbeeld aansluiting tussen bestuur en uitvoering. Ook dat geeft voeding voor het gesprek over hoe er landelijk ingezet kan/moet worden op wijkaanpak.
Wat is jouw Hartenkreet voor de buurt? De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Als het aan ons ligt komt er in het volgende kabinet méér aandacht voor buurten en wijken. Geef het toekomstige kabinet een vliegende start met jouw hartenkreet voor leefbare, veilige en veerkrachtige buurten in heel Nederland.
Laat van je horen op www.hartenkreetvoordebuurt.nl Benieuwd naar de hartenkreten die al zijn verzameld? Klik hier. De boodschap van een van de bezoekers van de Dag van de Buurt: “Vandaag heb ik geleerd dat het niet gaat om mensen laten participeren maar om het toepassen van de ABCD techniek in wijken door vanuit de behoeften in de wijk in te spelen op wat nodig is. Door mensen te sturen vanuit overheidambities werkt niet. Continuïteit is belangrijk. Aanbestedingen werken niet in ons vak.”
De Dag van de Buurt is een gezamenlijk initiatief van Ministerie BZK, Platform31, Movisie, LPB en LSA. Hiervoor werken we samen in een programma aan een nieuwe aanpak ‘leefbaarheid en veiligheid’. De organisatie van de Dag van de Buurt was in handen van LSA, het landelijk netwerk van actieve bewoners.
Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewonersorganisatie + bewonersbedrijf + bewonersplatform in 1.
Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.
Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!
Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.
Nederland blijft in lockdown tot zeker 9 februari. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse corona variant.”
Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei te hopen dat ‘heel Nederland’ in de herfst gevaccineerd is. Er kan eerder dan verwacht begonnen worden met het vaccineren van verpleeghuispersoneel.
Er is enige hoop dat basisscholen al eerder open kunnen, op 25 januari, zei premier Rutte. En er komt meer financiële verlichting voor ondernemers, zei de premier wel. ,,We gaan samen naar de eindstreep. Er is met de vaccinatie licht aan het einde van de tunnel, maar we gaan elkaar helpen daar te komen.”
Hij noemde het niettemin een zware boodschap dat de lockdown verlengd wordt. ,,Het is een tegenvaller. Zeker voor alle ondernemers. En voor alle gezinnen die onder druk staan als thuiskantoor. En voor de jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauze stand moeten zetten.”
Toch baart de Britse mutatie van het virus het kabinet extra zorgen. ,,De beelden uit Londen zijn alarmerend en dat is nog zacht uitgedrukt.”
Volgens minister De Jonge kan deze variant van het virus zelfs ‘de overhand krijgen’.
Rutte hield ook voor dat het aantal besmettingen nu al niet snel genoeg daalt. Wel was er vandaag een lichtpuntje. Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen werden echter nog wel gemiddeld 7057 mensen per dag besmet.
Brits
Er gaat echter nog steeds veel onzekerheid uit van de Britse variant van het coronavirus dat in de regio Rotterdam post heeft gevat. Het kabinet wil daar nog nadere studie naar voordat het zou besluiten basisscholen te heropenen. Ook Rutte zei zich zorgen te maken om sociaal isolement en leerachterstanden. ,,Daarom willen we de scholen en de kinderopvang weer open, maar alleen als dat veilig kan.”
Voor middelbare scholen gaat overigens de 1,5 meter-afstand-regel weer gelden. Dat gaat dan op voor leerlingen die momenteel wél naar school gaan, zoals zij die praktijkonderwijs volgen en examenkandidaten.
De mutatie van het virus is ook reden om het Outbreak Management Team (OMT) nog eens te laten kijken wat de waarde van een avondklok zou kunnen zijn. Het vindt het daarvoor nu nog te vroeg, mede omdat burgemeesters en de politie vrezen dat dit niet handhaven is, overigens. Rutte: ,,Het is heel ingrijpend en niemand zit er op te wachten. Toch zeggen de deskundigen dat het een effectief middel is tegen thuisbezoek en groepsvorming, met name onder jongeren. We zullen het OMT-advies daarom serieus nemen.”
Reizen
Rutte zei nog expliciet niet op reis te gaan naar het buitenland ‘tot en met maart’. ,,Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.”
Wel trekt het kabinet de portemonnee voor ondernemers: de al lopende financiële pakketten worden uitgebreid. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.
Corona maatregelen op rij:
Lockdown verlengd tot 9 februari
Basisscholen mogelijk weer open op 25 januari als effect Britse variant op kinderen beperkt is
Op middelbare scholen moet weer 1,5 meter afstand worden gehouden door leerlingen onderling. Het gaat om examenkandidaten die momenteel nog wel naar school gaan, net als sommige vormen van speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.
Extra financiële steun voor ondernemers, naast bestaande pakketten
Advies: tot en met maart niet naar buitenland op reis
OMT gaat nut en noodzaak van avondklok onderzoeken, dan mogelijk van kracht
Bron: AD.nl
Info over Corona Door Corona hebben veel Moerwijk-ers hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. Wij als bewonersorganisatie samen met de gemeente Den Haag willen u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als van belang kan zijn.