Uitnodiging ontmoeting Moerwijk en burgemeester en wethouders op 4 april

Ontmoeting met burgemeester en wethouders Gemeente Den Haag
Het college van burgemeester en wethouders wil dichtbij en benaderbaar zijn voor bewoners en ondernemers. Wil luisteren en actie ondernemen voordat zorgen problemen worden. We brengen daarom de komende maanden een bezoek aan alle stadsdelen.

Dinsdagavond 4 april willen wij graag horen wat er speelt in de wijken Moerwijk, Morgenstond, Vrederust en Bouwlust.

Van harte uitgenodigd om op 4 april hierbij aanwezig te zijn.

Programma
U bent vanaf 18.30 uur van harte welkom in
Zuid-West College, Berensteinlaan 627, 2542 JR, Den Haag.

Er staat dan een broodje en drinken klaar voor wie wil.
Het programma start om 19.00 uur.

 Tijdens het programma stelt wethouder Martijn Balster het college van burgemeester en wethouders aan u voor en vertelt kort iets over het coalitieakkoord. Ook vertelt een aantal mensen uit het publiek iets over een voor hen belangrijk thema in hun wijk. Daarna heeft u de mogelijkheid om informeel in gesprek te gaan met elkaar en met de burgemeester en wethouders. Vanaf 20.30 uur kunt u genieten van een gezamenlijk buffet met verschillende warme en koude lekkernijen uit alle windstreken.

Kom ook!
De burgemeester en de wethouders stellen het zeer op prijs als u bij het programma in het Zuid-West College aanwezig wilt zijn.
Deel deze uitnodiging ook met uw buren, vrienden en collega’s in de wijken Moerwijk, Morgenstond, Vrederust en Bouwlust.

 Kunt u ons vóór 29 maart 2023 laten weten of u komt?

U kunt zich aanmelden via deze link.

Met vriendelijke groet,

Het college van burgemeester en wethouders

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewoners (zelf)organisatie + bewoners bedrijf + bewoners platform in 1.

Een bewoners bedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewoners platform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Word lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.

Lees verder>>

 

Sinan Can deelt lessen uit 4 Europese kwetsbare wijken op netwerkochtend LSA bewoners

Actieve bewoners zijn een kei in het betrekken van alle bewoners bij hun initiatieven. Ze krijgen mensen in beweging en verbeteren de leefbaarheid van hun eigen buurt. Dát maakt bewoners initiatieven zo ontzettend waardevol. En, dat gaat echt niet vanzelf, maar geeft wel veel voldoening. Eens en zin om met andere actieve bewoners ervaringen uit te wisselen en je te laten inspireren? Kom dan op 25 maart naar Utrecht naar de netwerkochtend van LSA bewoners. Geniet van een ongedwongen sfeer, lekkere koffie (of thee) en goede gesprekken en breid tegelijk je netwerk uit!

Sinan Can over de lessen uit Breuklijnen
En, dat is nog niet alles. Sinan Can, documentairemaker en opiniemaker gaat met ons in gesprek over wat er volgens hem nodig is om actieve bewoners hun werk nog beter te laten doen. Sinan ging vorig jaar zelf op onderzoek uit in 4 Europese wijken in Parijs, Londen, Stockholm en Brussel waar het leven van bewoners niet makkelijk is. Daarover maakte hij de serie Breuklijnen. Hij zag met eigen ogen de impact van hoge criminaliteit, slechte huisvesting, een terugtrekkende overheid, werkloosheid en schooluitval op het leven van de bewoners.

Wake up call
Hij noemt zijn documentaire zelf een wake up call voor Nederlandse beleidsmakers. Maar kunnen beleidsmakers het probleem wel oplossen? Welke rol kunnen bewonersinitiatieven pakken? Wat is er nodig om dat goed te doen? Het belooft een interessant gesprek te worden! Heb je ideeën? Ben je nieuwsgierig? Heb je een vraag? Je bent welkom! Kom op 25 maart naar de netwerkbijeenkomst van LSA bewoners bij VogelFrei in Utrecht. Na afloop staat er ook een lekkere lunch voor je klaar!

Praktische info
Wanneer: zaterdag 25 maart van 11.30 – 14.00 uur
(inloop vanaf 11.15 uur, lunch vanaf 13.00 uur)
Locatie:    Vogelfrei, Nijverheidsweg 6 in Utrecht
(10 minuten lopen vanaf station Utrecht Zuilen)

Welkom: Neo gaat. Van harte welkom om gratis met hem mee te gaan.

Ja, ik ga mee naar de netwerkbijeenkomst met Sinan Can

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewoners bedrijf + bewoners platform in 1.

Een bewoners bedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewoners platform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Word lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.

Lees verder>>

DaMoer Dag Zaterdag 03 September van 12 tot 15 uur

De DaMoer Dag terug van bijna niet weggeweest 😉
Zaterdag 03 September van
12:00 tot 15:00 uur kun je weer op bezoek bij DaMoer om mee te helpen bouwen aan de toekomst van deze unieke plek.

Denk, droom en bouw mee met dit unieke bewonersinitiatief pal naast Station Moerwijk. Zie je zaterdag!

Ivm de koffie, thee en limonade graag even aanmelden
(je gegevens worden niet gepubliceerd)

Meer informatie over DaMoer: https://www.damoer.nl/

DaMoer Dag Video impressie


Over DaMoer
DaMoer is een initiatief van diverse wijkbewoners om vanuit de Moerwijk Coöperatie om naar het voorbeeld van ‘Greens in the park’ en ‘Pluk Den Haag‘ in de oude pannenkoekenboerderij naast Station Moerwijk een sociaal wijkrestaurant te realiseren.

Omdat achter de boerderij nog een gigantisch terrein ligt willen we dit combineren met een eetbare tuin en een voedselbos. Alles geëxploiteerd door Moerwijk-ers met al dan niet een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een unieke plek in het levendige Moerwijk zonder haast waar alles met liefde gebeurt en het draait om natuurproducten die ook op de menukaart terug te vinden zullen zijn. DaMoer dus.

Sociaal Wijkrestaurant
Op maatschappelijk verantwoorde wijze serveert het sociale wijkrestaurant van DaMoer straks heerlijke gerechten en goede koffie en organiseert zij events die passen binnen deze kaders.

Kom ook!
Voor dat het zover is moet er aan, in en rond DaMoer best nog wat gebeuren. Zoals bijvoorbeeld de heggen snoeien, terras opnieuw bestraten, lampen ophangen, banken in elkaar schroeven, schilderen, de caravan in een koffiebar omtoveren.

Wil je helpen ons van DaMoer de mooiste stek van Moerwijk te maken?
Je bent van harte welkom!

Waar wacht je op? Meld je aan 😉

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een volledige van, voor en door bewoners organisatie. Neo is er 1 van velen.

Iedereen die in  Moerwijk woont is hier aspirant-lid van. Actief lid worden is  heel simpel; vul dit formulier in te vullen.

Word actief lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je je wijk en het werk van ons allemaal belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld en/of opdrachten (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve bewoners organisatie met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen!

Wordt net als je buren lid en bouw samen met ons aan een betere buurt en wijk! Aanmelden>>

Wijkfeest Moerwijk

Zaterdag 28 mei 2022 09:00 tot 17:00 uur organiseren diverse wijkorganisaties, buurtkamers en bewoners samen een gezellig Wijkfeest in Moerwijk, met op zowel op de Betje Wolffstraat, de Jan Luykenlaan en ook op Heeswijkplein een braderie.

Het boulevardtreintje zal tussen de locaties van het wijkfeest rijden zodat u er gemakkelijk kunt komen en overal kunt shoppen.

Er zijn diverse kinderattracties voor de kinderen

Graag tot ziens in Moerwijk!

Bij Betje
Buurtkamer de Luyk
Heeswijkplein 10

Samen Stad Maken: webinar over sociaal inclusief stadsontwerp

Hoe kan je met de inrichting van de openbare ruimte sociale cohesie en gezondheid bevorderen? Hoe kan de energietransitie helpen om armoede tegen te gaan? Voorbeelden van vragen die laten zien dat ruimtelijke ontwikkeling niet alleen om ‘bakstenen’ en parkeernormen gaat, maar ook een belangrijk middel is om sociale vraagstukken, zoals eenzaamheid, armoede of gezondheid, op te lossen.

Interessante online meeting met voorbeelden en ervaringen uit de praktijk van Moerwijk en Mariahoeve/Marlot. Aanmelden kan hier>>

Experts, maatschappelijk initiatiefnemers en ambtenaren gaan hierover in gesprek. Kernvraag is hoe voor Den Haag ruimtelijk beleid kan worden ontwikkeld waarbij de bewoner centraal staat. Wat vraagt het van de verhouding tussen openbaar bestuur en inwoner om de leefbaarheid van de stad voorop te zetten?

Dit webinar zal live worden uitgezonden vanuit Studio EMMA en is te volgen via deze YouTubelink. Schrijf je hieronder in voor de bijeenkomst, dan houden we je op de hoogte.

Blok 1. Introductie: wat zijn de lange lijnen in stedelijk ontwerp? Zetten we de mens al meer centraal?

  • Eveline kokx van Aalsburg: (Trekker van de Haagse Omgevingsvisie, Gemeente Den Haag en een van de initiatiefnemers van de webinar). Over de Haagse Omgevingsvisie en noodzaak om een stad op een sociaal-inclusieve manier te ontwerpen.

Blok 2. Wat gebeurt er in Den Haag?

  • Remy Kroese (Onderzoeker, docent architectuur & oprichter bureau Dear Hunter, een praktijk voor het cartopologisch in kaart brengen van de openbare ruimte). Over zijn gebiedsparticipatie in Moerwijk, een deel van Den Haag dat op allerlei vlakken voor grote uitdagingen staat.
  • Bettelies Westerbeek (Actief inwoner Moerwijk en bestuurslid Moerwijk Coöperatie), over de effecten van het Dear Hunter project op de leefbaarheid en sociale inclusie in Moerwijk.
  • Willie Berentsen (Bestuurslid Energiecoöperatie Sterk op Stroom, Vruchtenbuurt Den Haag), over de rol die buurtbewoners kunnen spelen in de energietransitie. Sterk op Stroom is een innovatieve en experimentele coöperatie waarbij lokale, duurzame stroom wordt opgewekt en restenergie met bewoners van de Vruchtenbuurt wordt gedeeld.
  • Reita Imamkhan (Initiatiefnemer van Exelencio, een stichting met als doel om de sociale cohesie in de wijk Mariahoeve te vergroten). Over haar beweegredenen om stichting Exelencio op te richten in Corona-tijd, en op welke wijze de energietransitie speelt bij inwoners van Mariahoeve.

Blok 3. Haalbaarheidsstudie Verwey-Jonker Instituut: hoe kunnen we aan de voorkant sociale effecten meenemen bij opgaves rond wonen, werkgelegenheid, energietransitie en gezondheid?

  • Matthijs Uyterlinde (Onderzoeker Buurten en Leefbaarheid bij het Verwey-Jonker Instituut). Over zijn onderzoek naar de haalbaarheid van Ontwerpende Sociale Effect Rapportage in Mariahoeve/Marlot. 
  • Debora Lootsma (Stadsdeeldirecteur Haagse Hout), neemt namens de gemeente Den Haag het Verwey-Jonker Instituut in ontvangst.

Blok 4. En nu? Hoe kunnen we hiermee aan de slag? En wat is daarvoor nodig in de samenwerking tussen overheid en samenleving?

  • Debora Lootsma (Stadsdeeldirecteur Haagse Hout), over hoe zij samen met lokale ambtenaren, professionals en actieve bewoners werkt aan de sociale en fysieke leefbaarheid van het stadsdeel Haagse Hout, een stadsdeel bestaande uit de wijken Benoordenhout, Bezuidenhout, Mariahoeve en Marlot.
  • Nicky Pouw (Hoogleraar/Onderzoeker Welzijnseconomie UvA), over hoe de (her)ontwikkeling van wijken kan bijdragen aan het versterken van sociale cohesie en het verminderen van sociale ongelijkheid. Hoe past dit binnen een nieuw narratief dat meer draait om welzijn dan economische groei?

Willie Berentsen: Opent de discussie en kan ook vragen beantwoorden van de kijkers thuis.

Interessant programma. Toch? Aanmelden kan nog en wel hier>>

Over Samen Stad Maken
Samen Stad Maken is een samenwerking tussen de Gemeente Den Haag, EMMA en WIJK25, een gebiedscoöperatie in Mariahoeve/Marlot. Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van de Tentoonstelling Omgevingsvisie (16 februari t/m 8 maart) in de hal van het stadshuis van Den Haag met verschillende beelden van de toekomst van de stad. De tentoonstelling is voor iedereen te bezoeken! Wil je op de hoogte blijven van de Omgevingsvisie en plannen voor de toekomst van Den Haag? Neem hier een kijkje. Wil je meer te weten komen over hoe gebiedscoöperatie WIJK25 werkt aan een sterke en sociale wijk Mariahoeve/Marlot? Klik dan hier.

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een volledige van, voor en door bewoners organisatie en 1 van de wijkpartners van de bewonersorganisatie, het stadsdeel Escamp en de Gemeente Den Haag .Samen bouwen we aan een beter, mooier, schoner en veiliger Moerwijk.

Iedereen die in  Moerwijk woont is hier aspirant-lid van. Actief lid worden is  heel simpel; vul dit formulier in te vullen.

Word actief lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je je wijk en het werk van ons allemaal belangrijk vindt.Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld en/of opdrachten (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie.

Een coöperatieve bewoners organisatie met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen!

Wordt net als je buren lid en bouw samen met ons aan een betere buurt en wijk! Aanmelden>>