Heeswijkplein krijgt nieuw activiteitencentrum

‘We moeten weer een echt buurtje worden’


Zonder activiteitencentrum zou het nieuwe Heeswijkplein géén goed plein zijn, vinden Mariëlle van der Zwan en Wendy Broeders. Zij zijn daarom in actie gekomen en hebben inmiddels de grootste moeite om hun enthousiasme te bedwingen. Het ‘Activiteitencentrum Team Heeswijk’ had wat hen betreft gisteren namelijk al open gemogen.

De twee dames hebben vaak naast elkaar gestaan en zich, terwijl hun kinderen er speelden, samen verbaasd over de lelijkheid van het Heeswijkplein. Ze reageerden dus opgewekt toen eind vorig jaar ideeën werden verzameld voor een nieuw ontwerp. Wendy: “Wij hadden zoiets van: leuk dat er straks een prachtig nieuw plein is, maar er moet wel wat óp gebeuren. En óók als het geen mooi weer is, moet er voor kinderen en ouderen wat te doen zijn”.

Daarop besloten ze als ‘Team Heeswijk’ in actie te komen. “Aan de andere kant van de rotonde heb je het Community Center, de Marcuskerk en het Wijkcentrum met Stichting Mooi. Hier hebben we zulke plekken niet. Dat is lastig, want kinderen steken de drukke Erasmusweg niet in hun eentje over”, aldus Wendy. Hoewel het voor haar en Mariëlle volstrekt logisch was dat bij een nieuw plein een nieuw activiteitencentrum hoort, kostte het wat tijd voordat hun kwartje ook bij de gemeente viel. Wendy: “We hebben ons moeten bewijzen, maar dat is gelukt! We hebben bijvoorbeeld Heeswijk Got Talent georganiseerd. Daarvoor hebben we alles gedaan om mensen daar naartoe te krijgen. Overal hingen posters en hebben we flyers in brievenbussen gedaan. Daarbij zijn we actief op Twitter en Facebook. Mariëlle is trouwens degene die mensen lief vraagt, ik ben wat dwingender!”.

‘Wij hebben hier straks een gewoon broodje kaas…’

Het resultaat is dat Team Heeswijk inmiddels de sleutel heeft van een pand, schuin tegenover Middin, waar voorheen een naschoolse kinderopvang zat. Van daaruit willen ze verschillende activiteiten organiseren. “Ik wil ‘Heel Heeswijk Bakt’ doen, maar dat ziet Mariëlle nog niet zo zitten”, grapt Wendy. Mariëlle parkeert dat onderwerp subtiel en legt uit wat er in elk geval wél gaat gebeuren. Zo worden ouderen op hun wenken bediend met bingo’s en klaverjassen en kunnen kinderen zich verheugen op spelletjes-middagen en speurtochten. Bij slecht weer kunnen die hun creativiteit kwijt aan de knutseltafel bij het raam. Mariëlle: “Ook gaan we een budgetlunch aanbieden, voor schoolkinderen. De meesten krijgen een paar euro mee om tussen de middag eten te kopen, maar patat is zo’n beetje het enige wat je hier kunt krijgen… Wij hebben hier straks een gewoon broodje kaas…”.

Verbouwing

De drukte houdt voorlopig dus nog wel aan, maar gelukkig krijgen de dames van alle kanten hulp. Zo heeft woningcorporatie Vestia een nieuwe keuken ingebouwd
en sponsort supermarkt COOP de boodschappen. Verder popelen vrijwilligers om met kwasten en hamers aan de slag te gaan om het gebouw eens flink te pimpen. “Het krijgt de uitstraling van een sfeervolle woonkamer, gezellig dus!”, verklapt Wendy.

‘Het krijgt de uitstraling van een sfeervolle woonkamer, gezellig dus!’

Afgezien van de verbouwing is er óp het plein de komende maanden nog genoeg te doen. Daar zullen tijdens de zomervakantie allerlei activiteiten worden georganiseerd, nu nog vooral door Wendy en Mariëlle. “We willen anderen gaan stimuleren ook dingen te organiseren. Met elkaar moeten we het Heeswijkplein weer leuk maken en een echt buurtje gaan worden”, aldus Mariëlle. Volgens Team Heeswijk is iedereen er namelijk bij gebaat dat activiteitencentrum én plein drukbezochte plekken worden. Wendy: “Het moet niet zo zijn dat als de subsidie stopt, we de deur op slot moeten draaien. We zullen er nog flink aan moeten trekken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met onze gekkigheid er in 2019 nog steeds zijn!”.