Voedselbank voor Moerwijkers en hun huisdieren

Bij de Voedselbank Moerwijk zien ze ‘klanten’ in alle soorten en maten. Elke donderdagmiddag worden er voedselpakketten uitgedeeld voor mens én dier. Ook kunnen Moerwijkers bij het uitgiftepunt op het Westhovenplein terecht voor kleding, kinderboeken en zorg.


 

Het is een komen en gaan van mensen bij het uitgiftepunt van de Voedselbank. Oud, jong, wit en bruin: er is geen peil op trekken. “Dat is elke week zo. De mensen die we helpen zijn heel divers”, vertelt Greetje Beumer.

Samen met andere vrijwilligers zorgt ze ervoor dat Moerwijkers een boodschappenpakket kunnen ophalen. Want, al zien de klanten er allemaal heel verschillend uit, allen hebben gemeen dat ze weinig te besteden hebben. Sommigen houden per maand letterlijk een paar cent over. “Er zitten gemiddeld twintig producten in een pakket. Wat er in zit, is afhankelijk van giften. Deze keer zit er veel groente in”, constateert ze.

‘Er zitten gemiddeld twintig producten in een pakket. Wat er in zit, is afhankelijk van giften’

Over of de zeventig pakketten die zijn afgeleverd ook allemaal worden opgehaald, maakt Greetje zich niet druk. “Die zijn we aan het eind van de dag echt wel kwijt. Ook brengen we er een aantal bij mensen thuis. Er zijn namelijk behoorlijk wat mensen die zich ervoor schamen dat ze zijn aangewezen op de Voedselbank”.

Bij het uitgiftepunt blijken niet alleen klanten voor de voedselpakketten, maar ook voor gratis kinderboeken en kleding is men er aan het juiste adres. Greetje: “Aan mensen van buiten Moerwijk vragen we een kleine vergoeding, maar in principe is het gratis”.

Thuispoli

Dat geldt ook voor een bezoek aan de ThuisPoli. Daar komen bijvoorbeeld mensen die uit vrees voor een hoge rekening een reguliere huisarts mijden. In de kamer van de ThuisPoli rusten de verplegers even uit. Ze vertellen dat het ’s ochtends storm liep met mensen die hun bloeddruk hebben laten meten.

Zoals Greetje voorspelde, houdt de mensendrukte bij het uitgiftepunt aan. Na een rondgang door het gebouw blijkt het bij de afdeling voedselpakketten vlot te gaan. Een meneer vraagt of er nog bruinbrood is, maar in de vriezer wordt alleen nog een wit brood gevonden.

Dierenvoer

Voor Greetje geeft het aan dat het uitgiftepunt ‘helaas’ succesvol is. Ook de ‘Dierenvoedselbank’ die aan de overkant van de straat pakketten uitdeelt, heeft over klandizie niet te klagen. “Voor een kind is het verschrikkelijk als de hond moet worden weggedaan en voor een oud dametje biedt een kat een beetje troost. Wij vinden dat mensen hun huisdieren moeten kunnen houden en zijn daarom in samenwerking met knaagdierenopvang ‘Het Knagertje’ de Dierenvoedselbank begonnen. Dierenvoer is namelijk duur. Aanvankelijk gaven we voedsel voor een hele week, maar dat hebben we moeten terugbrengen tot 3,5 dag. Daarmee ondersteunen we 400 huisdieren”.

Contactgegevens

Westhovenplein 46 Den Haag
Elke donderdag van 13.45 tot 16.15 uur
facebook.com/Voedselbank-Haaglanden-Team-Moerwijk

Fotografie: Jurriaan Brobbel