Prinses Irene viert de natuur in Moerwijk

Met Vier de Natuur heeft Moerwijk een eigenwijze draai gegeven aan het internationale natuurfestival Fête de la Nature. Prinses Irene, die het festival naar Nederland heeft gehaald, is blij te zien dat het evenement al veel heeft losgemaakt in Moerwijk. Ze kwam dit jaar persoonlijk langs om poolshoogte te nemen. “Het grappige was dat mensen aan mij gingen uitleggen hoe belangrijk de natuur is”.


Alhoewel veel festivals in de buitenlucht plaatsvinden, zijn er maar weinig die zo één zijn met de natuur als Vier de Natuur. Dat is dan ook met recht een buitengewoon festival te noemen, want het groen is namelijk veel meer dan decor: het beleven van de natuur is immers het belangrijkste programmaonderdeel. Zo is dit jaar nog maar eens gebleken in Moerwijk waar buurtbewoners op 23 en 24 mei met elkaar tuinen en parken in gingen om te wandelen, te ontdekken en te proeven. Eigenlijk precies zoals prinses Irene altijd voor ogen heeft gehad. “Toen ik in Zwitserland dit festival, dat oorspronkelijke een Frans initiatief is, meemaakte dacht ik: dit moét ook naar Nederland. Er is namelijk steeds minder groen en er zijn veel mensen die nooit in een bos of in park komen terwijl de natuur juist ontzettend veel te bieden heeft”, aldus de prinses.

Al jaren zet prinses Irene zich vol overgave in om de belangstelling voor duurzaamheid en natuur te vergroten. Haar stichting NatuurCollege zorgde er vorig jaar voor dat het natuurfestival naar Nederland kwam. Op tal van plekken in het land werden activiteiten georganiseerd door enthousiaste natuurliefhebbers. Ook in Moerwijk waar NatuurCollege samenwerkte met Den Haag in Transitie. Prinses Irene: “Als ik naar Moerwijk kijk, zie ik veel hoge flats met weinig groen, maar het is goed om te zien dat op het kleine beetje groen dat er is veel gebeurt. Dat kan bijdragen aan een harmonieuzere samenleving. Door samen in de natuur te zijn, worden verschillen namelijk anders en kun je elkaar op een andere manier leren kennen”.

‘Door samen in de natuur te zijn, worden verschillen anders’

Proeftuin

Om met eigen ogen te zien wat het festival in Moerwijk heeft losgemaakt, bracht de prinses dit jaar opnieuw een bezoek aan Moerwijk. “Ik had gehoord dat er een interculturele moestuin was aangelegd, die heb ik onder andere bezocht. Het grappige was dat mensen er aan mij gingen uitleggen hoe belangrijk de natuur is. Dat geeft wel aan dat er iets in gang is gezet en dat het bewustzijn over de natuur meer is gaan leven. Daar doe ik het voor”, klinkt het opgewekt.

‘Niets moet, alles kan en mag’

Moerwijk is voor de prinses een sprekend voorbeeld van hoe het festival erin slaagt om de ogen van mensen te openen voor iets dat vanzelfsprekend lijkt. “Ik heb begrepen dat er in binnentuinen nieuwe moestuinen worden aangelegd. Dat vind ik een heel mooie ontwikkeling, want daardoor gaan mensen zien dat de natuur bijvoorbeeld groente en fruit brengt. Ook gaan mensen samenwerken, dat leidt allemaal tot een prettiger klimaat”.

Met belangstelling zal de prinses groene ontwikkeling van Moerwijk blijven volgen. Of ze ook in 2016 een bezoek brengt aan Moerwijk tijdens Vier de Natuur laat ze nog even in het midden. In andere Nederlandse gemeenten worden namelijk steeds meer activiteiten georganiseerd. “Het is een groeiend festival. De kracht zit hem er misschien wel in dat het heel vrijblijvend is. Niets moet, alles kan en mag. Dat laagdrempelige maakt dat mensen uit alle lagen van de samenleving zich uitgenodigd voelen om de natuur te ontdekken en samen naar buiten gaan om de natuur te vieren”.

Meer info

www.fetedelanature.nl
www.facebook.com/vierdenatuur

Fotografie: Dorothea Pace