Prikken voor de punten en een schone wijk

Zo’n beetje elke woensdag gaan Hasina, Amira en Yassira samen met andere kinderen de straat op, richting de binnentuinen van Moerwijk. Gehuld in een fluoriserend hesje en met een knijpstok in de hand maken ze er het groen schoon. “Bewoners klaagden over troep, die ruimen de kinderen nu op”, vertelt studente Sarah die het bataljon begeleidt.

Als beloning voor hun inzet krijgen de kinderen punten: Crownies. Sarah: “Iedereen die meehelpt, krijgt 45 punten per keer. Daar kunnen ze bijvoorbeeld een tegoedbon voor Bart Smit mee halen. Sommigen, vooral de jongens, hebben zelfs voor een Playstation gespaard. Dat heeft ze anderhalf jaar gekost, elke woensdagmiddag!”.

Een spelcomputer lijkt niet op het verlanglijstje te staan van de drie dames. Die hebben nog niet echt een concreet spaardoel. “Ik denk dat ik mijn punten inwissel voor tegoedbonnen”, klinkt het in koor. Wat ze ervoor kopen zien ze later wel, voorlopig hebben ze even andere dingen aan het hoofd. In de binnentuin ligt namelijk een hoop troep die de blauwe vuilniszak in moet.

Meer info
www.crownies.nl

Fotografie: Jurriaan Brobbel