Krachten bundelen

Interview met wethouder Baldewsingh

Moerwijk kent nogal wat ‘uitdagingen’. Daar weet wethouder Rabin Baldewsingh onderhand alles van. Als stadsdeelwethouder Escamp is hij sinds 2006 verantwoordelijk voor onder andere Moerwijk. Daar is volgens de bestuurder de afgelopen jaren behoorlijk wat verbeterd, maar hem is duidelijk dat Moerwijk er nog lang niet is. Baldewsingh wil ‘gefocust’ korte metten maken met de grootste problemen: veiligheid, leefbaarheid en werkloosheid.


 

Op het gebied van gezondheid, werkloosheid, huisvesting en veiligheid is er in Moerwijk nog veel te verbeteren. Daar windt wethouder Baldewsingh geen doekjes om. Alhoewel hij niet blind is voor de problemen kijkt hij met een positief gevoel terug op wat er de afgelopen jaren is bereikt. Baldewsingh: “De uitdagingen zijn soms hardnekkig. Toch zie ik dat er vooruitgang is geboekt. Dat stemt me optimistisch”.

PvdA’er Baldewsingh presenteerde eerder dit jaar (2015) met zijn collega-wethouders Van Engelshoven (D66) en Klein (CDA) een groot actieplan om de werkloosheid in Den Haag te bestrijden. Van dit plan moeten volgens hem ook Moerwijkers kunnen profiteren, iets wat goed uitkomt. Want, uit de laatste cijfers van het CBS (juni 2015) blijkt dat 155 van de 1000 mensen in Moerwijk een bijstandsuitkering heeft; 45 van de 1000 hebben een WW-uitkering. Daarmee behoort Moerwijk, met de Schilderswijk, tot de twee Haagse wijken met het hoogste percentage langdurig werklozen.

In totaal trekt de gemeente 68 miljoen euro uit om Hagenaars aan het werk te helpen. Baldewsingh: “Het banenplan is voor de hele stad, maar misschien moet er wel een speciaal actieplan komen voor Zuid-West. Daarin zou dan aandacht moeten zijn voor het opleiden van jongeren. Ook moeten we kijken hoe er leerwerkplekken zijn te realiseren en zullen we ondernemers, van bijvoorbeeld de Businessclub Escamp, moeten mobiliseren om in Moerwijk aan de slag te gaan. Daarbij zie ik kansen voor stadslandbouw in Moerwijk, dat kan banen opleveren”.

Gezonder

Een ander belangrijk onderdeel van de armoedebestrijding die Baldewsingh voor ogen heeft, is het te lijf gaan van de gezondheidsproblemen in Moerwijk. Dat is hard nodig, want Moerwijk staat te boek als ‘de ongezondste wijk van Nederland’. Die weinig eervolle titel dankt Moerwijk aan een onderzoek van RTL Nieuws naar declaraties bij zorgverzekeraars. Mede door de aanwezigheid van veel zorginstellingen in Moerwijk is de som van declaraties groot. Baldewsingh: “We weten dat de gezondheidsproblemen groot zijn; financiële en economische problemen gaan hand in hand met psychische en lichamelijke klachten. Daarbij zijn er ook veel tochtige woningen die de gezondheid ook niet ten goede komen. De sociale wijkteams, corporaties en de zorginstellingen zijn daar gezamenlijk mee bezig. Het is echt een ‘en-en-en partnerschip’, alleen dan kan het werken. Als gemeente willen we ervoor zorgen dat mensen meer gaan bewegen, zodat ze fitter worden: fysiek en mentaal”.

Groener

Om de woningcorporaties te stimuleren hun huizen in Moerwijk op te knappen, werkt Baldewsingh samen met zijn wethouder Joris Wijsmulller (Haagse Stadspartij) die over de sociale woningbouw gaat. “Wijsmuller zal prestatieafspraken maken met de corporaties en ze op die manier uitdagen”, stelt Baldewsingh. Die wil op zijn beurt ervoor zorgen dat omgeving waarin de woningen staan schoner, groener én veiliger wordt. “De ondergrondse vuilafvalcontainers hebben al effect gehad. Er is veel minder rommel, ook wordt het groen beter onderhouden. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet altijd even proper. Er zal meer moeten worden gehandhaafd en portieken moeten worden opgeknapt. Ook zijn er ideeën om de wijk te vergroenen. Neem bijvoorbeeld het Heeswijkplein. Dat heeft nu nog een versteende uitstraling, ik wil dat het een park van allure wordt”.

Ondanks de ‘hardnekkigheid’ van de problemen in Moerwijk houdt Baldewsingh moed. Zo is hij hoopvol dat de overlast in en rondom de Jan Luykenlaan kan worden verminderd en dat de inbraakcijfers met meer preventie omlaag kunnen worden gebracht. “Ik heb niet de illusie dat het met één druk op de knop is opgelost. We moeten aan de slag, dat is duidelijk. Maar door de aanwezige krachten in het gebied met elkaar te verbinden en gefocust problemen aan te pakken, ben ik ervan overtuigd dat we Moerwijk met elkaar omhoog kunnen trekken”.

‘De uitdagingen zijn soms hardnekkig. Toch zie ik vooruitgang. Dat stemt me optimistisch’

Fotografie: Roos Trommelen